CUMHURİYETİN TEMELLERİNE MEYDAN OKUMA MI?
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın alfabe değişikliği kararına Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin hazır olduğunu savundu. Buna göre alfabeye Q, X, W, Ň ve Ä harfleri eklenecek.
Bugün Kıbrıs
YERLEŞİMCİ KOLONYALİZMİ
Kıbrıslı yazar Halil Karapaşaoğlu, Erdoğan’ın açıklamalarının yerleşimci kolonyalizmin bir parçası olduğunu söyledi. Karapaşaoğlu, “Kıbrıslı Türkler, kendi dil ve kültürlerine sahip çıkmalı,” dedi. Türkiye’nin Kıbrıs politikalarının agresifleştiğini belirten Karapaşaoğlu, Kıbrıs’ta yerel kültür ve dilin korunması için sivil itaatsizlik çağrısında bulundu.
GÜNDEM SAPTIRMA
Tarihçi Nikolaos Stelya ise harf devriminin tartışmaya açılmasının, ekonomik zorluklar altında ezilen halkın gündemini saptırmak olduğunu belirtti. Stelya, 1920’lerde gerçekleştirilen harf devriminin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin inkılaplarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve okuma-yazma seferberliği ile önemli bir başarı elde edildiğini ve bu adımın buna meydan okuduğunu vurguladı.
KEMALİZMİN ALTI OKU KIRILDI
Şair, ressam, yazar Ümit İnatçı ise laikliğin yerini “ılımlı İslam” ve “şeriat sinizmi”nin aldığını belirterek, milliyetçiliğin yerine ümmetçiliğin geçtiğini ifade etti. “Halkçılık yerine cemaatçilik… Devletçilik yerine külliyecilik… Şimdi sırada alfabe var” diyen İnatçı, bu gelişmelerin sonucunda Kemalizmin altı okunun kırıldığını ve karşı devrimin tamamlandığını savundu.