Financial Times yazdı: Kuzey Kıbrıs’taki hayali üniversiteler, hayalet öğrenciler I İNSAN TİCARETİ ARAŞTIRILIYOR

Dünyanın en prestijli yayınlarından Financial Times’ın haberine göre Kıbrıs Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler aracılığıyla insan kaçakçılığı iddialarını araştırması için Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Derneği'ne başvurdu. Bu adım, birçok öğrencinin yanıltıcı vaatlerle kandırıldığı ve insan ticaretine maruz kaldığına dair artan endişeler üzerine atıldı.

Bugün Kıbrıs

KENYALI ÖĞRENCİ KONUŞTU
Kenyalı öğrenci Ella, Avrupa Birliği üyesi olduğunu düşündüğü Kıbrıs Cumhuriyeti’ne eğitim amacıyla geldiğinde kendini yalnızca Ankara tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde buldu. Ella, “İkna edici bir şekilde cumhuriyetin tüm imajını sattılar bana,” diyerek, danışmanın kendisini güneydeki plajların fotoğraflarıyla kandırdığını belirtti.

SURİYELİ MOSTAFA ANLATTI
Suriyeli öğrenci Mostafa ise, mimarlık eğitimi almak için geldiği Kuzey Kıbrıs’ta kandırıldığını ifade ediyor. Avrupa’ya erişim vaat eden bir danışmanın sözlerine inanarak 5,600 €uro ödediğini, ancak danışmanın ortadan kaybolduğunu anlattı. Mostafa, “Bu danışmanlar, adaya ayak bastığınız andan itibaren öğrencinin hayatını kontrol ediyor, kanını emiyorlar,” dedi.

GÖÇ BAKANI TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI
Güneyin Göç Bakanı Nicholas Ioannides ise, Kıbrıs’ın bu kadar çok göçmeni kaldıramayacağını belirterek, Türkiye’nin “bu kişilere sığınma prosedürlerine erişim sağlaması gerektiğini” vurguladı. Kuzeydeki üniversitelerin uluslararası akreditasyon eksikliği ve yanıltıcı uygulamaları da eleştiri oklarının hedefi oldu. Bazı üniversitelerin, Kıbrıs Cumhuriyeti bayrağı ile reklam yaptığı belirtildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****