Çocuk felcinin ortadan kaldırılması için küresel çağrı: 2 milyar euroya ihtiyaç var
Finansman çağrısı, çocuk felcinin 2029 yılına kadar ortadan kaldırılmasına yönelik küresel çabanın bir parçası.
Çocuk felcini ortadan kaldırmaya yönelik küresel bir girişim, yüksek derecede bulaşıcı virüsü 2029 yılına kadar yok etmek için 2 milyar eurodan fazla ek finansman talep etti. Küresel Polio Eradikasyon Girişimi (GPEI) Polio Gözetim Kurulu, hedefe ulaşmak için 6.9 milyar dolar (6.4 milyar euro) finansmana ihtiyaç olduğunu belirtti.
GPEI, bu miktarın, eradikasyon için daha önce belirlenen finansman hedefine göre 2.1 milyar dolar (1.9 milyar euro) bir artış olduğunu ifade etti. Önceki hedef, 2026 yılına kadar her iki poliovirüs türünü de ortadan kaldırmaktı; yeni hedef ise 2027 yılı sonuna kadar vahşi poliovirüsü ve 2029 yılı sonuna kadar tip 2 varyant poliovirüsünü yok etmek.
Perşembe günü yapılan açıklamada, “Tüm çocuklara aşı ile ulaşmanın önündeki zorluklar, süregelen şiddetten iklim acil durumlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alıyor,” denildi.
Gazze, Sudan ve Yemen gibi çatışmalardan etkilenen bölgelerde çocuk felcinin yayılması, sağlık ve sanitasyon sistemlerinin zayıfladığı yerlerde, virüsün tüm formlarını ortadan kaldırmadığımız sürece çocuk felcinin kaçınılmaz olarak ortaya çıkacağını hatırlatıyor.
Küresel grup, bağışçıların halihazırda 4.5 milyar dolar (4.1 milyar Euro) topladığını ancak “bugünün zorluklarının üstesinden gelmek ve çocuk felcini tarihe gömmek için” hâlâ 2.4 milyar dolara (2.2 milyar euro) daha ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
ÇOCUK FELCİ NEDİR VE NEREDE GÖRÜLÜYOR?
Çocuk felci, genellikle küçük çocukları etkileyen son derece bulaşıcı bir viral hastalık. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ – WHO) göre, çoğu insan enfekte olduğunda belirgin semptomlar göstermese de, kabaca her 200 enfeksiyondan biri felce yol açabiliyor.
Çocuk felcine neden olan iki tür poliovirüs bulunuyor: doğal olarak oluşan vahşi poliovirüs ve aşıdan türetilen poliovirüs. Aşıdan türetilen varyant, oral aşıdan gelen zayıflatılmış virüsün, düşük bağışıklama oranlarına sahip topluluklarda yayılması ve mutasyona uğraması sonucunda ortaya çıkıyor.
Dünya genelinde vahşi poliovirüsün endemik olduğu yalnızca iki ülke bulunmakta: Afganistan ve Pakistan. Avrupa’da ise en son vahşi poliovirüs enfeksiyonu 1998 yılında görüldğ ve bölge 2002 yılında çocuk felcinden arındırıldı.
GPEI için yapılan daha fazla fon çağrısı, sağlık çalışanlarının Gazze’de yarım milyondan fazla çocuğa yeni oral aşının ikinci dozlarını sağlamayı hedefleyen bir başka acil çocuk felci aşılama turuna başladığı sırada geldi. Gazze’deki çevresel örneklerde çocuk felci tespit edildi ve Temmuz ayında 10 aylık bir bebek, virüsün aşıdan türeyen bir varyantı nedeniyle felç oldu.
Küresel çapta kökü kazınan yalnızca iki hastalık bulunmakta: 1980 yılında küresel ölçekte yok edildiği açıklanan çiçek hastalığı, ve 2011 yılında tamamen yok edildiği açıklanan, çiftlik hayvanlarını etkileyen rinderpest.