CTP milletvekili Fikri Toros: “Kıbrıs’ın geleceği için yeni bir umut ışığı yandı”
CTP milletvekili Fikri Toros, BM Genel Sekreteri Guterres'in himayesinde gerçekleşen liderler yemeği sonrası, Kıbrıs sorununda yeni bir diplomasi ve müzakere süreciyle ilerleme sağlanacağını belirtti. Toros, federal çözümün en gerçekçi yol olduğunu vurguladı.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde gerçekleşen liderler yemeği sonrası yaptığı değerlendirmede, Kıbrıs sorununda diplomasi ve müzakere sürecine yeni bir ivme kazandırıldığını belirtti. Toros, bu adımların Kıbrıs’ın geleceği açısından önemli bir aşamaya geldiğini vurgularken, iki toplumlu, iki kesimli ve siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm modelinin, Kıbrıs’ın geleceği için en gerçekçi ve sürdürülebilir yol olduğunu ifade etti.
“DİYALOG VE MÜZAKERE SÜRECİNE YENİ BİR YAKLAŞIM”
Fikri Toros, yaptığı açıklamada, uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununun çözümü için farklı bir yöntemsel yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, kapsamlı çözüme olan bağlılığını yineleyerek iki aşamalı yeni bir yol haritası hazırladığını ifade etti. Bu bağlamda, Guterres’in ortaya koyduğu bu yeni girişimin Kıbrıs’ın geleceği açısından bir umut ışığı yaktığını belirten Toros, sürecin yeniden canlanması için önemli adımlar atıldığını söyledi.
Toros’un açıklamasına göre, BM Genel Sekreteri, yakın bir tarihte garantör ülkelerin de katılımıyla genişletilmiş bir gayri resmi toplantı yapılması konusunda mutabık kalındığını açıkladı. Bu toplantının Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde yeni bir döneme işaret ettiği belirtildi.
“GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER GÖRÜŞÜLECEK”
Toros, liderlerin ayrıca ilave geçiş noktalarının da aralarında bulunduğu birtakım Güven Artırıcı Önlemleri (GAÖ) görüşmek üzere Kıbrıs’ta bir araya gelme konusunda anlaşmaya vardığını aktardı. Bu önlemler arasında, enerji, iklim krizi, sağlık, doğal afetler ve sosyo-ekonomik ihtiyaçları kapsayan konuların yer aldığını belirten Toros, bu önlemlerin barış sürecinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Toros, Kıbrıs’taki ada genelinde dolaşım özgürlüğünün bir temel hak olduğunu ifade ederken, toplumlar arası sosyo-kültürel ve ticari işbirliklerinin yanı sıra, günlük yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin ve karşılıklı güvenin tesis edilmesinin federal ortaklık için gerekli olduğunu belirtti.
FEDERAL ÇÖZÜM MODELİ VURGUSU
Fikri Toros, açıklamasının sonunda iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm modelinin, Kıbrıs sorunu için en gerçekçi çözüm modeli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Toros, müzakerelerin devam edebilmesi için gerekli olan siyasi ortamın hızla oluşturulmasının, liderlerin asgari sorumluluğu olduğunu belirtti.
BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’İN KARARLILIĞI
Toros, liderler yemeğinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Kıbrıs sorununa tüm Kıbrıslılar ve gelecek nesillerin yararına olacak barışçıl bir çözüm bulunması konusundaki kararlılığını yinelediği belirterek, Genel Sekreterin, “Ortak yurdun menfaatleri doğrultusunda atılacak adımların, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için büyük önem taşıdığı” ifadelerine de dikkat çekti.