CTP’li Fikri Toros’tan net mesajlar: “Ada’nın Rumlarla Türkiye arasında paylaşılmasını kabul etmiyoruz; Tatar, Kıbrıslı Türkleri temsil etmiyor”

CTP Dış İlişkiler Sekreteri, milletvekili Fikri Toros, "İki devletli çözüm veya bilmem ne, adanın Kıbrıslı Rumlarla Türkiye arasında paylaşılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla biz bunları asla kabul etmeyiz. Sayın Tatar’ın argümanları da Kıbrıslı Türkleri temsil etmiyor" dedi.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri ve milletvekili Fikri Toros, Kıbrıs sorununa dair yaptığı konuşmasında gelecek süreçlere dair önemli mesajlar verdi. Toros, konuşmasında geçmişin ayrıntılarına fazla takılmadan, çözüm için gerekli olan yeni stratejik yaklaşımlara odaklandı.

Toros, “Geçmişin herkes tarafından malum olduğunu varsayıyorum,” diyerek, dikkatleri geleceğe çevirdi. Kıbrıs’taki müzakerelerin 1968’den beri sürdüğüne dair yaygın algıyı eleştiren Toros, “Kıbrıs’ta iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federal çözüm müzakereleri gerçek anlamda 2002 sonunda başladı” dedi. 15 yıllık sürecin karmaşık bir sorunun çözümü için yetersiz olduğunu vurgulayan Toros, barış süreçlerinin uzun süreli dayanıklılık, sabır ve kararlılık gerektirdiğini belirtti.

Müzakerelerin başarısızlığını tarafların eş zamanlı motivasyon eksikliğine bağlayan Toros, “Birleşmiş Milletler, bu sürecin Kıbrıslı liderler odaklı olduğunu vurguladı, ancak uluslararası aktörlerin katılımını göz ardı etti” ifadelerini kullandı. Kıbrıs sorununu bölgesel ve uluslararası bir mesele olarak tanımlayan Toros, yeni süreçte uluslararası aktörlerin katılımının hayati önem taşıdığını belirtti.

Genel Sekreter’in çabalarının mevcut temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini dile getiren Toros, jeopolitik gelişmelerin süreci daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi. “Kıbrıs sorunu, Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları sorunlarının temel sebebidir” diyen Toros, Kıbrıs’ın Türkiye, Yunanistan ve AB ilişkileri açısından kritik bir konumda olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’in yeni inisiyatifinin önemine dikkat çeken Toros, “Atanan kişisel temsilci, Kolombiya barış sürecindeki başarılarıyla tanınan özel bir kişidir” dedi. Crans Montana’ya kadar varılan yakınlaşmaların korunması gerektiğini vurgulayan Toros, “İki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federasyon tartışmaya açılmamalıdır” ifadesiyle çözümün temelini hatırlattı.

Son olarak, Kıbrıslı Türklerin iki devletli çözümü kabul etmeyeceğini belirten Toros, “Kıbrıslı Türkler bu ülkenin ve devletin ortak kurucusudurlar” diyerek, Kıbrıslı Türklerin haklarından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Toros, “Bizlerin bakış açısıyla, iki devletli çözüm veya bilmem ne, adanın Kıbrıslı Rumlarla Türkiye arasında paylaşılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla biz bunları asla kabul etmeyiz. Sayın Tatar’ın argümanları da Kıbrıslı Türkleri temsil etmiyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****