Fransa Başbakanı büyük şirketler için vergi artışlarını onayladı

Fransa'nın yeni başbakanı Michel Barnier, ülkenin kamu maliyesinde büyüyen açığı kapatmak amacıyla daha büyük şirketler ve daha zengin vatandaşlar için vergilerin artırılacağını doğruladı.

Fransa’nın yeni Başbakanı Michel Barnier geçtiğimiz günlerde France 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, en zengin vatandaşlar ve en büyük Fransız şirketleri için kurumlar vergisi oranlarını arttıracağını duyurdu. Bu hamle, vergi artışlarının Barnier’in Fransa’nın kötüleşen bütçe açığı durumuyla başa çıkmak için alacağı önlemlerin bir parçası olduğuna dair daha önce çıkan haberleri doğruluyor.

Kurumlar vergisindeki bu artıştan şimdilik sadece yıllık cirosu 1 milyar euro’nun üzerinde olan şirketler etkilenecek. Yeni vergi oranlarının ülke genelinde yaklaşık 300 şirketi etkileyeceği tahmin ediliyor.

Barnier, yıllık 500.000 euro’dan fazla kazanan hanelerin bir parçası olan daha varlıklı bireyler için geçici bir gelir vergisi artışı önerdi. Bu hamlenin kamu maliyesine yaklaşık 2 milyar euro eklemesi bekleniyor. Hisse geri alımlarında da bir vergi öngörülüyor.

Ancak Barnier bu önlemlerin bir ya da iki yıl için geçici olduğunu vurguladı. Barnier ayrıca mali durumu daha iyi olanlara Fransa’nın maliyesinin yeniden inşasına katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Fransa’nın enflasyona göre ayarlanması planlanan emekli maaş artışının başlangıç tarihinin de daha önce açıklandığı gibi 1 Ocak 2025 yerine gelecek yıl 1 Temmuz’a ertelenmesi muhtemel.

Barnier önümüzdeki hafta, ülkenin kamu maliyesinin en iyi şekilde nasıl idare edileceğine ve yatırımcı güveninin nasıl arttırılacağına ilişkin planlar hakkında daha fazla ayrıntı içermesi muhtemel olan 2025 bütçesini açıklayacak.

Ancak bu bütçenin yeni hükümet tarafından onaylanması gerekecek ve parlamento çoğunluğu olmadığı için bu da zor olabilir.

FRANSA DERİNLEŞEN BÜTÇE KRİZİYLE UĞRAŞMAYA DEVAM EDİYOR
Son birkaç aydır Fransa, vergi gelirlerinin düşmesi ve yatırımcı güveninin azalması nedeniyle giderek kötüleşen bir bütçe açığıyla uğraşıyor.

ING’den yapılan açıklamada, “Yeni hükümet tahminleri, yılın başında yüzde 4.4 olarak tahmin edilen ve Nisan ayında yukarı yönlü revize edilen kamu açığının bu yıl GSYH’nin yüzde 6’sını, 2023’te ise yüzde 5.5’ini aşacağını gösteriyor.”

“Bu büyük bir bütçe darbesidir ve hükümet, iç tüketimden ziyade ihracata dayalı ekonomik büyümenin düşük KDV gelirleri yarattığı bir zeminde, beklenenden daha düşük vergi gelirlerinin sorumlu tutulması gerektiğine inanmaktadır.”

“Son aylarda siyasi belirsizlik nedeniyle çok sayıda yatırım ve işe alımı askıya alan işletmelerin bekle ve gör tutumu, vergi gelirlerinin beklenenin çok altında kalmasına yol açtı. Son olarak, yerel ve bölgesel otoriteler tarafından yapılan harcamalar, 2024 yılı için yaklaşık 16 milyar euro ile tahmin edilenden daha yüksek olmuştur.”

Pandemi sırasında hem işletmeler hem de vatandaşlar için mali destek önlemleri şeklinde daha yüksek harcamaların yanı sıra Yeni Kaledonya’daki güvenlik krizi gibi olaylar, kamu maliyesinin düşmesine katkıda bulundu.

Bu durumu düzeltmek için Fransa halihazırda bir dizi tahvil sattı. Barnier ayrıca kısa bir süre önce 2025 yılı için 40 milyar euro değerinde harcama kesintisi ve 20 milyar euro değerinde vergi geliri içeren 60 milyar euroluk yeni bir bütçe planı önerdi. Bu planın, bu yıl yüzde 6 olan bütçe açığının gelecek yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5’ine düşürülmesine yardımcı olması bekleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****