Meclis açıldı I Erhürman: “Dışarıda ve içeride çok ciddi yönetsel boşlukla karşı karşıyayız”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ekonomi, eğitim ve Kıbrıs sorunu gibi temel konularda hükümet tarafından yapılan hataların halkı umutsuzluğa sürüklediğine dikkat çekti, "Yanlış politikalar hayatı zorlaştırıyor, yönetsel boşluk derinleşiyor" vurgusu yaptı.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Meclis’te yaptığı konuşmada hükümetin yönetim anlayışını sert bir şekilde eleştirerek, içeride ve dışarıda ciddi bir yönetsel boşluk yaşandığını belirtti. Kıbrıs sorunu, ekonomik durum, eğitim ve nüfus politikalarındaki eksikliklere değinen Erhürman, hükümetin etkisiz kaldığını vurguladı.
Erhürman, konuşmasına ekonomideki sıkıntılara dikkat çekerek başladı ve hayat pahalılığını önlemek adına hükümetin çözüm üretmek yerine sürekli olarak zam yapma yoluna gittiğini söyledi. “Hükümetin aldığı ekonomik tedbirler, halkın yaşamını daha da zorlaştırıyor ve pahalılığı derinleştiriyor. Kamu kaynakları maaş artışı yerine hayat pahalılığını düşürecek sübvansiyonlar için kullanılmalıdır” dedi.
“ELEKTRİK ZAMMI, HAYAT PAHALILIĞINI ARTIRACAK”
Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 15’lik zammın tüm mal ve hizmet fiyatlarına yansıyacağını belirten Erhürman, “Elektrik zammı, hayat pahalılığını daha da artıracak ve işletmeler kapanma noktasına gelecek. Zaten maaş ve ücret artışlarının yarattığı pahalılık sarmalıyla mücadele ederken, elektrik zammı bu sarmalı daha da derinleştirecek” ifadelerini kullandı. Hükümetin, pahalılığı azaltmak için kamu kaynaklarını maaş artışları yerine, elektrik ve temel gıda fiyatlarının sübvanse edilmesinde kullanmasını öneren Erhürman, “Yanlış ekonomi politikaları bizi bu döngünün içine sokuyor” diye konuştu.
“YÖNETSEL HATALAR HAYATI ZORLAŞTIRIYOR”
Erhürman, hükümetin yönetim anlayışını eleştirerek, Kıbrıs Türk halkının içeride ve dışarıda yönetsel boşlukla karşı karşıya kaldığını belirtti. “Enerji, sağlık ve eğitim gibi temel alanlarda yönetsel hatalar yapılmakta ve bu hataların bedelini halk ödemektedir” diyen Erhürman, ihalesiz akaryakıt alımı, bakım ve onarımların zamanında yapılmaması, liyakatsiz personel alımları gibi sorunların bu boşluğun ana sebeplerinden olduğunu vurguladı. Kıb-Tek’te yaşanan verim düşüklüğünün ve Türkiye’den gelen mobil santrallerin yeterince verimli çalışmamasının da enerji zammına yol açtığını kaydetti.
“KIBRIS SORUNU MÜZAKERE ZEMİNİ BELLİDİR”
Erhürman, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde doğru zeminde hareket edilmesi gerektiğini savundu. “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı federasyon temelinde çözüm arayışına devam edilmelidir” diyen Erhürman, “İki devletli çözüm” gibi önerilerin gerçekçi olmadığını ve mevcut zeminle çeliştiğini ifade etti. Müzakere sürecinde, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinin masada pazarlık konusu olamayacağını vurgulayan Erhürman, çözüm isteyen bir taraf olarak hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
“NÜFUS POLİTİKASI VE PLANLAMA EKSİKLİĞİ DEVAM EDİYOR”
Nüfus politikası konusunda da ciddi bir planlama eksikliği olduğuna değinen Erhürman, “Ülkedeki nüfusu bilmeden sağlıklı bir planlama ve proje yapamazsınız. Eğitimde, sağlıkta ve diğer alanlarda yatırımlar yapılacaksa, bu projelerin neye dayanarak yapılacağı belirlenmelidir” dedi. Erhürman, nüfus sayımı yapılmadan eğitim ve sağlık gibi alanlarda yatırımların yanlış yönlendirileceğini ve sorunların çözülmeyeceğini belirtti.
“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR”
Eğitimde yaşanan sorunlara da değinen Erhürman, özellikle kamu okulları ile özel okullar arasındaki fırsat eşitsizliğinin derinleştiğini ifade etti. Konteyner sınıfların mimari açıdan sıkıntılar taşıdığını ve eğitim ortamının yeterli olmadığını belirten Erhürman, bu durumun nüfus politikası eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı. “Eğitimde daha fazla fırsat eşitsizliği yaratıldı ve bu durum kabul edilemez” dedi.
“KAMU KURUMLARINDA LİYAKATSİZ ATAMALAR YAPILIYOR”
Erhürman, kamu kurumlarında yapılan liyakatsiz atamaların kurumsal hafızayı yok ettiğini ve yönetimde istikrarsızlığa yol açtığını savundu. “Örneğin, Eski Eserler Dairesi gibi teknik bilgi ve birikim gerektiren bir dairede son beş yılda dört müdür değiştirildi. Bu durum kurumsal hafızayı ve yönetim istikrarını bozuyor” diye konuştu.
“EKONOMİK PROTOKOLLER UYGULANMIYOR”
Türkiye ile imzalanan ekonomik ve sosyal protokolde yer alan istihdamla ilgili maddelerin de uygulanmadığını söyleyen Erhürman, hükümetin bu konuda adım atmadığını ve yönetsel boşluğun devam ettiğini belirtti. “Bu protokollerin uygulanmaması, halkı mutsuzluğa ve umutsuzluğa itiyor” dedi.
“KIBRIS TÜRK HALKI, İÇERİDE VE DIŞARIDA SIKIŞMIŞ DURUMDA”**
Erhürman, konuşmasını hükümete yönelik sert eleştirilerle tamamladı. İçeride ve dışarıda yönetsel boşlukla karşı karşıya kalan Kıbrıs Türk halkının, mutsuzluk ve umutsuzluk içerisinde olduğunu ifade eden Erhürman, “Kıbrıs Türk halkı bu koşullara mahkum değildir. Bu boşluklar giderilmediği sürece, halkımız ne ekonomik olarak rahatlayacak ne de uluslararası alanda hak ettiği şekilde temsil edilebilecektir” dedi.