Papa’nın kürtaj yapan doktorlara ‘tetikçi’ demesi sosyal medyada infial yarattı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Belçika ziyaretinden dönüşte basın mensuplarının kendisine yönelttiği bir soruyu yanıtlarken kürtajı "cinayet" olarak nitelendirdi. Papa, "Bunu yapan doktorlar tetikçidir, bir insanın hayatını sonlandırıyorsunuz," dedi.

Papa Francis’e bu ay içinde ikinci kez Katolik Kilisesi için halen tartışmalı bir konu olan kürtaj hakkındaki görüşleri soruldu.

Bu ifadeler, sosyal medyada tepki çekti.

Kürtaj yanlıları, 1990 yılında kürtajı yasallaştıran yasayı imzalamak yerine bir günlüğüne tahttan çekilen merhum Kral Baudouin’i “korkak” olarak nitelendirip kürtaj yasaklarının hayat kurtarmadığını savunurken, kürtaj karşıtları ise Baudouin’i bir “savaşçı” olarak nitelendirerek övgüler yağdırdı.

Asya dönüşü, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) başkanlık seçimlerine değinen Papa, seçmenlerin göçmenleri sınır dışı etmek isteyen bir başkan adayı ile kürtaj haklarını destekleyen bir başkan adayı arasında “daha az kötüyü” seçmeleri gerektiğini söyledi. Bu ifade, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ve Demokratların adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e bir göndermeydi.
Ülkesine dönerken uçakta düzenlediği basın toplantısında seyahatinin en önemli konularını yeniden ele alan Papa, Belçika’nın merhum Kralı Baudouin’i bir “aziz” olarak nitelendirdi.

Papa Francis, “cesarete ihtiyaç var” anlamına gelen İspanyolca bir ifadeyle, “Bunu yapmak için pantolon giyen bir politikacıya ihtiyacınız var,” dedi.

Papa ayrıca, Baudouin’in aziz ilan edilme sürecinin Vatikan’a döndükten sonra başlayacağını da sözlerine ekledi.

KİLİSE’DEKİ İSTİSMAR VE ÖRTBASLAR
Papa Francis, Belçika ziyareti sırasında, kilisenin küresel çaptaki güvenilirliğini yerle bir eden bir dizi skandalın sonuncusunun ardından Katolik piskoposlardan tacizci rahipleri örtbas etmeyi bırakmaları çağrısında da bulundu.

Avrupa’nın kalbi Brüksel’deki Kral Baudouin Stadyumu’nda yaklaşık 30.000 kişilik bir kalabalığa seslenen Papa, istismara uğradıklarını duyuran mağdurların cesaretini övdü.

“Kötülük gizlenmemelidir. Kötülük açığa çıkarılmalıdır,” diyen Papa’nın bu sözleri alkışlarla karşılandı.

Papa Francis, cuma gecesi istismardan kurtulan 17 kişiyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından pazar günü hazırladığı vaazı değiştirdi. İstismar mağdurlarının yaşadıkları korkunç olayların üstesinden nasıl geldiklerini ve bu suçları bildirdiklerinde kilisenin duymazdan gelmesini ilk ağızdan dinledi.

Belçika, din adamlarının cinsel istismarı ve bunların örtbas edilmesi konusunda uzun ve karanlık bir geçmişe sahip. Bruges Piskoposu Roger Vangheluwe’nin 13 yıl boyunca yeğenine cinsel istismarda bulunduğunu itiraf etmesinin ardından 2010 yılında sessizce emekli olmasına izin verilmesi ile bu konu oldukça önemli bir hal aldı.

Papa Francis ancak bu yıl, yani 14 yıl sonra, nihayet bu uzun süreli taciz olayını hedef alarak, Vangheluwe’yi görevden aldı.

Mağdurlar Papa’ya birkaç talep içeren bir mektup verdiler. Bu talepler arasında kiliseden aldıkları maddi tazminatların pek çoğunun ihtiyaç duyduğu terapi masraflarını karşılamadığını söyledikleri için evrensel bir kilise tazminat sistemi kurmak da yer alıyor.

Papa Francis, mağdurların cesaretini övdü ve birçoğunun hukuk davalarında aldığı tazminatların yeterli olmadığını kabul etti. Daha önce bu tutarların 50.000 euro ile sınırlı olduğunu düşündüğünü söylemişti.

“İstismara uğrayanlara yardım etme ve onlarla ilgilenme sorumluluğumuz var,” dedi. “Bazılarının psikolojik yardıma ihtiyacı var, onlara bu konuda yardımcı olmalıyız.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****