Rusya nükleer silah planını revize ederek Batı’ya uyarıda bulundu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın nükleer doktrininde bir revizyona gittiğini açıklayarak, nükleer olmayan herhangi bir ülkenin, başka bir nükleer gücün desteğiyle yapacağı anlaşmaya dayalı bir saldırının ülkesine yönelik ortak bir saldırı olarak görüleceğini ilan etti.

Yeniden gözden geçirilen nükleer doktrin, Rusya’nın nükleer cephaneliğinin olası kullanım eşiğini önemli ölçüde düşürüyor gibi görünüyor.

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısında tartışılan bu tehdidin, Batı’yı Ukrayna’nın Rusya’yı daha uzun menzilli silahlarla vurmasına izin vermekten caydırmayı amaçladığı ve şu ana kadar Rusya’nın nükleer cephaneliğinin potansiyel kullanım eşiğini önemli ölçüde azalttığı görülüyor.

Putin, değiştirilen belgenin böyle bir olası saldırıya nükleer bir yanıt olarak öngörüp öngörmediğini belirtmese de Rusya’nın “egemenliğimize yönelik kritik bir tehdit” oluşturan ortak bir saldırıya yanıt olarak nükleer silah kullanabileceğini vurguladı. Bu durum, yoruma geniş bir alan bırakan muğlak bir formülasyon olarak görülüyor

Savaş üçüncü yılını doldururken Rusya Ukrayna’da yavaş ama istikrarlı kazanımlar elde ederken, Kremlin Batı’nın Kiev’e daha güçlü destek vermesini engellemeye çalışıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın derinliklerini vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmak üzere Batı’dan onay alma çabasını sürdürürken, Putin’in son uyarısı böyle bir onayın “Rusya ve NATO’nun savaşta olduğu” anlamına geleceğini gösteriyor.

Putin revizyonlar için “Rusya’nın nükleer silah kullanma hamlesinin koşulları açıkça belirtilmiştir,” dedi.

Mevcut doktrin, Moskova’nın nükleer cephaneliğini “kendisine ve/veya müttefiklerine karşı nükleer ve diğer kitle imha silahlarının kullanılmasına karşılık olarak ve ayrıca devletin varlığının tehlikede olduğu durumlarda konvansiyonel silahlarla Rusya Federasyonu’na saldırılması halinde” kullanabileceğini söylüyor.

Rusya’nın harici kuvvetleri olarak bilenen “Rusya’nın şahinleri” aylardır nükleer doktrinin sertleştirilmesi çağrısında bulunuyor. Mevcut versiyon “çok muğlak ve zayıf” olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Rusya’nın şahinleri ayrıca, doktrinin Batı’yı Ukrayna’ya yardımı arttırmaktan caydıramadığını ve Moskova’nın hiçbir zaman nükleer silahlara başvurmayacağı izlenimi yarattığını savunuyor.

Yeni doktrinin formülasyonu, “Rusya veya müttefiklerinin topraklarını hedef alan balistik füzelerin fırlatıldığına dair güvenilir bilgi alınması” halinde Rusya’nın atom cephaneliğini kullanabileceğini belirten belgenin mevcut versiyonuna kıyasla, olası nükleer silah kullanımı için tetikleyicileri önemli ölçüde genişletiyor gibi görünüyor.

Ukrayna, Moskova’nın saldırılarına karşılık olarak Rus topraklarını defalarca füze ve insansız hava araçlarıyla vurdu.

Yeni deklare edilen nükleer revizyonlar, herhangi bir hava saldırısına potansiyel bir nükleer yanıtın kapısını açık tutuyor. Nükleer silah revizyonu, Batı’yı daha uzun menzilli saldırılara izin verme konusunda daha caydırıcı kılmaya çalışıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****