UBP 23. Olağan Kurultayı’nda Kıbrıs sorunu kararı: İki devletli çözüm için tam destek
Ulusal Birlik Partisi (UBP), 23. Olağan Kurultayı’nda alınan kararla, Meclisi federasyon görüşmelerine dönülmeyeceğini, KKTC’nin tanınarak, Kıbrıs'ın kuzeyine uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için birlikte çalışılacağını vurgulayan bir karar almaya davet etti.
Bugün Kıbrıs
Ulusal Birlik Partisi (UBP), 23. Olağan Kurultayı’nda Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik, Federasyon temelinde bir müzakere sürecine dönüş olmayacağı belirtilen bir Kurultay Kararı alındı. Kararda, iki halkın egemen eşitliğinin tescili ve iki eşit uluslararası statüde devletin iş birliği yapması temelinde bir uzlaşı önerisinin güçlü bir şekilde desteklendiği ifade edildi.
Kurultayda Cumhuriyet Meclisi’ne, KKTC’nin tanınması ve ülkeye uygulanan kısıtlamaların kaldırılması için çalışılması çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler’in (BM) Barış Gücü’nün görevleriyle ilgili Kıbrıs Türk tarafının yaklaşımlarını dikkate alması gerektiği vurgulandı ve BM ile ayrı bir statü anlaşmasının (SOFA) imzalanması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve Kıbrıs Türk halkının refah seviyesinin artırılması hedefleri dile getirildi.
UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın vizyonuna ve duruşuna teşekkür ederek, “Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzü talep ediyoruz” dedi.
Kararlarda, BM’nin Rum yanlısı olduğu iddia edilerek tutumunu gözden geçirmesi gerektiği, kapalı Maraş’ın açılması yönündeki adımların doğru olduğu ve Doğu Akdeniz’deki hakların korunmasının önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı gibi uluslararası organizasyonlardaki gözlemci üyeliğinin desteklendiği ve Türk-İslam dünyasına bu süreçte destek çağrısı yapıldı.
Son olarak, Cumhuriyet Meclisi’nin federasyon görüşmelerine dönülmeyeceğini belirten bir karar alması ve Kıbrıs’ın kuzeyinin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması gerektiği vurgulandı. Kurultay kararı oylamaya sunularak kabul edildi.