İngiliz düşünce kuruluşu sanatta ‘sınıf tavanının’ kırılması çağrısında bulundu
İngiliz düşünce kuruluşu Fabian Society, sanatı demokratikleştirmek için çocuklara 'evrensel kütüphane kartı' ve 'kültür kartı' talep etti.
İngiltere’nin etkili düşünce kuruluşlarından Fabian Society, çocukların okul haftalarının en az yüzde 10’unu sanat faaliyetlerine ayırmaları çağrısında bulunuyor.
İngiltere’nin en eski siyasi düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan “Hepimiz İçin Sanat” başlıklı yeni rapor, Keir Starmer hükümetine İngiltere’nin devlet eğitim sistemi içinde sanata ayrılan paydaki düşüşü tersine çevirme ve okullarda sanata erişimi demokratikleştirerek “sınıf sınırlarını” kaldırma yönünde talepte bulundu.
Bu çerçevede “evrensel kütüphane kartı” uygulamasının başlatılması; çocuklara sanat ve kültür mirası kurumlarına erişim için “kültür kartı” verilmesi ve her çocuğun resim yapmak ya da enstrüman çalmak gibi sanatsal bir uygulamayı öğrenmesinin sağlanması yer alıyor.
Yeni rapor, “Okullarda Sanat ve Kültür” başlıklı bir bölümü “11’e 11” adı verilen bir programı içeriyor. Buna göre her çocuğun 11 yaşına kadar yaşaması gereken 11 sanat ve kültür deneyimine atıfta bulunuluyor. Böylelikle yoksul kesimlerden gelen pek çok çocuğun sanata katılımını engelleyen “sınıf sınırlarının” da ortadan kaldırılması planlanıyor.
Düşünce kuruluşunun Sanat ve Yaratıcı Endüstriler Politika Birimi Direktörü Alison Cole, İşçi Partisi’nin kültür sektörünü yeniden inşa etme şansına sahip olduğunu söyledi.
Cole, “Yaratıcılığı okul müfredatına yerleştirerek; sanatı herkesin günlük deneyimlerinin bir parçası haline getirerek; dünya lideri yaratıcı endüstrilerimizi ateşleyerek ve yaratıcılık ile teknolojiye el ele yatırım yaparak, sanatı değişimin, ilhamın ve gelecekteki büyümenin güçlü motorları olarak kullanabiliriz,” dedi.
Fabian Topluluğu, yaratıcı endüstrilerin İngiltere ekonomisi için 126 milyar sterlin (149 milyar euro) değerinde olduğunun altını çiziyor ve sanat fonlarının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi çağrısında bulunuyor. Bu kapsamda Arts Council England, National Lottery ve National Endowment for Science, Technology and the Arts (NESTA) gibi finansman kurumları ve bunların “yeni koalisyon ve yaklaşımları nasıl ortaya çıkarabilecekleri,” ele alınıyor.
Dernek, Sanat ve Miras’a ayrılan payın geçici olarak yüzde 5 oranında ayarlanması suretiyle fonların yeniden dağıtılmasını önermekte. Halihazırda Milli Piyango fonlarının yüzde 20’si sanata, yüzde 20’si de kültürel mirasa harcanmakta. Yeni önerilere göre, kültür ve miras alanlarının sürdürülebilirliğine ilişkin önemli sorunları ele almak üzere her ikisine de yüzde 2.5’lik bir destek sağlanacak.
Sınıf konusuyla ilgili olarak Kültür Bakanı Lisa Nandy geçtiğimiz günlerde Londra’daki Kraliyet Televizyon Topluluğu’na yaptığı açıklamada eğlence sektörünün İngiltere’deki “en merkezi ve ayrıcalıklı sektörlerden biri” olduğunu söyledi.
Bir hükümet sözcüsü ise, “Sanat ve kültürün artık ayrıcalıklı bir azınlığın himayesinde olmamasını sağlamaya kararlıyız. Bu ülkedeki sanat ve miras kuruluşlarını nasıl finanse edeceğimizi ve daha yaratıcı fırsatların önünü nasıl açacağımızı dikkatle değerlendiriyoruz. Tüm çocukların ve gençlerin müzik, sanat ve drama gibi yaratıcı derslerden faydalanmasını sağlamak için okul müfredatını gözden geçirmeye başladık,” ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı Rachel Reeves 30 Ekim’de sonbahar bütçesini açıklayacak.