Tıp-İş acil servislerdeki eylemlerine devam ediyor: Sorunlar çözülmedi, talepler karşılanmadı

Tıp-İş, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, hastanelerin ve özellikle acil servislerin yaşadığı sorunların çözülmediğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş), hastanelerin genel sorunları ve özellikle acil servislerin mevcut durumuna ilişkin eylemlerine devam ediyor. Bu sabah Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde yapılan basın açıklamasında, hastanelerdeki sağlık hizmetlerindeki eksikliklere dikkat çekildi ve Sağlık Bakanlığı’na taleplerin yerine getirilmesi için bir kez daha çağrıda bulunuldu.

Tıp-İş Başkanı Dr. Özlem Gürkut, basın açıklamasında, artan nüfus ve derinleşen yoksulluk nedeniyle kamu hastanelerine başvuruların arttığını ancak sağlık iş gücü ve kapasitedeki iyileşmenin aynı oranda olmadığını belirtti. Gürkut, “Her geçen gün arz talep dengesi bozulmakta, açık büyümektedir” dedi.

Dr. Gürkut, acil servislere başvuran hastaların bazılarının yaşamı tehdit eden sağlık sorunları olduğunu ve bu hastalara dakikalar içinde müdahale edilmesi gerektiğini belirtti. Acil servislerde kesintisiz hizmet verilmesinin önemine değinen Gürkut, “Acil sağlık hizmetleri ertelenemez, aksatılamaz niteliktedir ve tam donanımlı, yeterli uzman hekim kadroları bulunan hastanelerde verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Acil servislerde yaşanan önemli sorunlara dikkat çeken Gürkut, “Bazı acil servislerde tek bir hekim nöbet tutmakta, Lefkoşa dışındaki hiçbir acil serviste acil tıp uzmanı bulunmamaktadır. Ayrıca, bazı hastanelerimizde gerekli tıbbi cihazların eksikliği devam etmekte, ultrasonografi gibi tetkikler yalnızca mesai saatlerinde yapılabilmektedir,” şeklinde konuştu.

PERSONEL EKSİKLİĞİ VE GÜVENLİK ZAFİYETİ
Gürkut, acil servislerde personel eksikliği ve güvenlik zafiyetlerine de değinerek, “Bazı acillerde kayıt memuru eksikliği nedeniyle hastalar belli bir saatten sonra kayıtsız muayene edilmektedir. Eksik personelin tamamlanması, güvenlik zafiyetlerinin giderilmesi acil bir ihtiyaçtır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunları çözme yönünde adım atması gerektiğini belirten Gürkut, bakanlığa verilen sürenin dolduğunu vurguladı.

“VAADDEN ÖTEYE GİDİLMEDİ”
Tıp-İş, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği sözlerin yerine getirilmediğini ifade ederek, “Bakanlık hekim kadrolarının münhallerini ilan edeceğine, acillerde görev yapan hekim sayısını artıracağına, personel eksikliklerini gidereceğine ve teşhis ve tedavi olanaklarını iyileştireceğine dair sözler vermiştir. Ancak tüm bunlar sözde kalmış, vaatten öteye gitmemiştir” açıklamasında bulundu.

Dr. Özlem Gürkut, hükümete ve Sağlık Bakanlığı’na taleplerini karşılamak ve acil servislerdeki sorunları gidermek için bir kez daha göreve davet ettiklerini belirterek, “Halkın sağlığı için gerekli adımların atılması, acil servislerdeki eksikliklerin giderilmesi ve hastanelerimizdeki sorunların çözülmesi hayati önem taşımaktadır,” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****