Özant reçete soruşturmasının birinci yılı nedeniyle açıklama yaptı: “Unutmadık, unutmayacağız!”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant, reçete soruşturmasının birinci yılında yaşanan mağduriyetlerin giderilmediğine işaret ederek adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant, Eylül 2023’te başlatılan “sahte reçete” soruşturmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sürecin halen tamamlanmadığını belirtti. Soruşturmanın başlamasından itibaren medya tarafından “Tarihin en büyük vurgunu”, “Devleti soydular”, “Sağlıkta çete”, “İlaç skandalıyla ilgili şikâyet”, “Sahte reçete operasyonunun 10 aylık maliyeti 100 milyon” gibi manşetlerle duyurulan olayın ardından geçen bir yılda, ne bir eczacı ne de bir hekim veya bürokrat mahkemeye sevk edildi. Özant, yaşanan bu sürecin kamuoyunda “Kara Eylül” olarak anıldığını ve hala belirsizliklerin devam ettiğini vurguladı.

Dr. Dt. Ahmet Özant, soruşturmanın başından itibaren hekim ve eczacıların basın önünde kelepçelenerek itibar suikastına uğratıldığını ve bu süreçte birçok kurumun güven kaybettiğini dile getirdi. Özant şöyle devam etti:

“Hekimleri ve eczacıları kelepçeleyip basın önünde itibar suikastına uğratan kurumlardan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iki müdürünün yolsuzluk ve sahte diploma nedenle ile tutuklanması, müsteşarın istifa etmesi ve Sosyal Sigortalar Dairesi (SSD) Müdürü’nün terfisi, kuruma bakana olan güveni yerle bir etmiştir.”

Soruşturma sürecinde, eczacılar ve hekimlerle yapılan sözleşmelere göre gerekli denetimlerin zamanında yapılmadığına ve sürecin Polis Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin endişe verici olduğuna dikkat çeken Özant, “Dönemin SSD Müdürü ve Bakanı sık sık basına açıklamalar yaparak eczacı ve hekimlere karşı itibarsızlaştırma kampanyaları yürütmüşlerdir. Basın, tutuklanan hekim ve eczacıların fotoğraflarını yayımlayarak masumiyet karinesini ve insan haklarını ihlal etmiştir” dedi.

“ECZACI VE HEKİMLERİN MAĞDURİYETLERİ DEVAM EDİYOR”
Bir yıl geçmesine rağmen soruşturma dosyalarının tamamlanmaması ve savcılığa gönderilmemesi nedeniyle, eczacı ve hekimlerin hukuki, ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan mağdur edilmeye devam ettiğini belirten Özant, bu mağduriyetlerin giderilmediğini vurguladı. Özant, “Hesaplara konulan blokajlar, yurt dışı çıkış yasakları ve itibar kayıpları hala devam etmekte, bu sorunların çözümü için tek bir adım bile atılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Soruşturma sürecinin uzamasıyla birlikte sigortalıların ilaca erişiminde de ciddi sorunlar yaşandığını belirten Özant, e-reçete ve ilaç takip sistemi gibi önemli uygulamaların devreye alınması gerektiğine dikkat çekti. Ancak, bu sistemlerin halen hayata geçirilemediğini ve bir yıldır ilaca erişemeyen sigortalıların maddi ve manevi zararlarının kim tarafından karşılanacağının belirsiz olduğunu ifade etti.

“BAKANLIK BÜROKRATLARI VE DİĞER SORUMLULARIN DOSYALARI HIZLANDIRILMALI”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı, soruşturmaların acilen tamamlanması, adaletin hızla sağlanması ve mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirterek, “Polis Genel Müdürlüğü Kasım 2023’te yaptığımız şikayetler doğrultusunda Bakanlık bürokratları ve diğer sorumlular hakkında dosyaları hızla ilerletmeli ve savcılığa sevk edilmelidir. Hekim ve eczacılarla ilgili soruşturmaların ivedilikle tamamlanması ve yargı sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması hayati önem taşımaktadır” dedi.

Dr. Dt. Ahmet Özant, yargı sürecinin her aşamasında meslektaşlarının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı, “Hekimler, eczacılar ve mağdur sigortalılar, bu süreçte sorumlulardan hesap sormaya devam edeceklerdir. Yaşananları unutmadık ve asla unutmayacağız!” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****