Hristodulidis, Türkiye’nin tepkisi ile ilgili açıklama yaptı

"Kararlarımızı belirleyen Türkiye değil, kararlarımız da Türkiye'nin yaptıklarına veya yapmadıklarına tepkiler değil. Önemli olan, ABD'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin jeostratejik açıdan özel öneme sahip bir alandaki rolünü tanımasıdır."

Bugün Kıbrıs

Türkiye, ABD ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında imzalanan savunma işbirliği yol haritasını kınayarak, bu adımın Kıbrıs Türk tarafının güvenliğine zarar verdiğini belirtti. Türk Dışişleri Bakanlığı, bu tür adımların ABD’nin Kıbrıs’a yönelik tarafsız tutumunu zayıflattığını ve adanın uzun süredir çözülemeyen sorununa adil bir çözüm bulunmasını zorlaştırdığını ifade etti.

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin tepkisini reddederek, kararlarının bağımsız olduğunu ve ABD’nin Kıbrıs’ın jeostratejik rolünü tanımasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Cyprus Mail’de yer alan habere göre Hristodulidis, “”Kararlarımızı belirleyen Türkiye değil, kararlarımız da Türkiye’nin yaptıklarına veya yapmadıklarına tepkiler değil. Önemli olan, ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin jeostratejik açıdan özel öneme sahip bir alandaki rolünü tanımasıdır” dedi.

ABD ve Kıbrıs Cumhuriyeti, Lefkoşa’da imzaladıkları işbirliği yol haritasıyla uluslararası güvenlik endişelerini ele alma taahhütlerini yeniledi. Kıbrıslı Savunma Bakanı Vasilis Palmas, bu imzayı ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde güçlü bir adım olarak nitelendirirken, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander bunu “önemli bir dönüm noktası” olarak değerlendirdi.

Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı da ABD’yi Kıbrıs sorununda taraflı davranmakla suçlayarak, bu politikanın Doğu Akdeniz’de tehlikelere yol açabileceği konusunda uyardı.

ABD ve Kıbrıs heyetleri, savunma işbirliğini derinleştirmek ve bölgesel güvenliği artırmak amacıyla Lefkoşa’da üçüncü ‘Savunma ve Güvenlik Diyaloğu’nu gerçekleştirdi. Heyetler, ABD-ROC İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası kapsamındaki hedefler doğrultusunda güvenlik ortaklığını güçlendirme yollarını tartıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****