KTEZO: Zam politikaları ile çalışan ve üretici ezildi, deniz bitti!
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), artan fiyatlar ve ekonomik politikaların alım gücünü düşürdüğünü vurgulayarak, hükümetin zam politikalarını eleştirdi ve "Deniz bitti, zamlarla çalışan ve üreticinin ezildiği gün gibi ortada," açıklamasını yaptı.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), ülkedeki ekonomik politikalar ve artan hayat pahalılığına ilişkin sert eleştirilerde bulundu. KTEZO, yaptığı yazılı açıklamada, maaş ve asgari ücret artışlarının yeterli olmadığını, sorunun esasen alım gücünün korunması ve yerel istihdamın artırılması gerektiğini belirtti.
Açıklamada, “Hâlâ daha genel olarak maaş artışını, özelde ise asgari ücret artışını marifet gibi görenler var. Oysa ki sorun ücret artışları değil, maaş artışları değil, alım gücünün korunması, artırılması, yerel istihdamın çoğaltılması meselesidir,” denildi.
“HER ÜCRET ARTIŞI ALIM GÜCÜNÜ DAHA DA DÜŞÜRÜYOR”
KTEZO, maaş ve asgari ücret artışlarının, hayat pahalılığı durdurulmadığı sürece sadece ekonomik şartları kötüleştirdiğini savundu. “Bugüne kadar asgari ücreti değiştirdik de ne oldu? Herkes de biliyor ki bir öncekini aradık. Çünkü her artıştan sonra alım gücü düşmeye devam etti,” ifadelerine yer verilen açıklamada, hayat pahalılığına karşı ciddi önlemler alınmadıkça ücret artışlarının hiçbir anlam ifade etmeyeceği belirtildi.
Oda, devletin vergiler, harçlar ve sigorta prim artışları yoluyla açıklarını kapatmaya çalışırken, hane giderlerinin arttığını ve harcama kabiliyetinin düştüğünü kaydetti. “Hayat pahalılığı durdurulmadıkça, her ücret artışı daha beterine yol açacak,” denilerek mevcut ekonomik politikaların sürdürülebilir olmadığı vurgulandı.
“GÜNEY’E KAÇIŞLAR ARTIYOR”
KTEZO, artan hayat pahalılığının Kuzey Kıbrıs’ta ekonomik daralmaya neden olduğunu belirtti. “Diğer yandan hayat pahalılığından dolayı Güney’e kaçışlar artıyor. İçişleri Bakanlığı’nın resmi verilerine göre Kuzey’den Güney’e geçişler geçen seneye göre 2 buçuk kat arttı,” ifadelerine yer veren açıklamada, bu durumun Kuzey Kıbrıs’taki ekonomik faaliyetlere zarar verdiği dile getirildi.
Açıklamada, yapılan maaş ve ücret artışlarının Kuzey’de bir anlam ifade etmediği gibi, herhangi bir katma değer yaratmadığı, pek çok vatandaşın alım gücündeki düşüş nedeniyle Güney’de harcama yaptığı belirtildi. “Sigortalarımızın %50’sini oluşturan dışarıdan gelen iş gücü ise zaten harcama yapacak durumda değil,” denilerek, ekonomik yapının kırılganlığına dikkat çekildi.
“ZAM POLİTİKALARI SÜRDÜRÜLEMEZ”
Oda, “Ekmeğe, süte zam, yiyeceğe, içeceğe zam, eşyaya zam, eğitime, sağlığa zam, elektriğe, kiraya zam, vergiye, sigorta primlerine zam, maaşa zam, asgari ücrete zam… Her şeye ZAM!” ifadeleriyle artan zamların ekonomik çöküşe neden olduğunu ifade etti. KTEZO, bu politikanın sonunun geldiğini ve artık sürdürülemez olduğunu belirterek, “Deniz bitti!” dedi.
“KAYNAKLAR VERİMLİ KULLANILMALI”
KTEZO, hükümete çağrıda bulunarak, mevcut kaynakların verimli kullanılmasını ve hayat pahalılığına karşı etkin müdahaleler yapılmasını önerdi. “Har vurup harman savurduğumuz kaynakları verimli kullanarak, hayat pahalılığına müdahale edilsin, kreşe, eğitime, sağlığa yatırım yapılsın, bütün ülkelerin yaptığı gibi temel tüketim maddeleri ucuzlatılsın,” ifadelerini kullandı.
KTEZO’nun açıklaması, ülkede ekonomik durumun ciddiyetini gözler önüne sererken, hükümetin zam politikalarına ve ekonomik planlamasına yönelik eleştirileri yoğunlaştırdı. Açıklama, “Zam politikaları ile çalışanın, emeklinin, ustanın, üreticinin, esnafın ezildiği gün gibi ortaya çıktı,” ifadeleriyle son buldu.