CTP: Eğitimde plansızlık ve kaos devam ediyor

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun açıklamalarını eleştirerek, eğitimin plansız ve kaotik bir yapıya sürüklendiğini, çözüm için şeffaf ve hesap verebilir politikaların gerektiğini vurguladı. Akansoy, "Bu zihniyetin kamusal eğitimde kaliteyi artırması mümkün değildir" dedi.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Asım Akansoy, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun 10 Eylül 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasına sert eleştirilerde bulundu. Akansoy, açıklamasında, eğitimdeki plansızlık ve kaosun devam ettiğini belirterek, bu durumun ülkeyi yönettiğini iddia edenlerin iş bilmez politikalarının bir sonucu olduğunu ifade etti.

Akansoy, Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasında ülke ekonomisinin durumu, kontrolsüz nüfus akışının yarattığı sorunlar ve kurultay istihdamları gibi birçok konuyu göz ardı ettiğini belirtti. Akansoy, “Eğitimde ciddi bir planlama ve programlama gereklidir. Ancak mevcut yönetimin şeffaflıktan ve hesap verebilirlikten uzak politikaları sorunları çözmek yerine derinleştiriyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu’nun, Deprem Komitesi raporları doğrultusunda 28 okulda güçlendirme çalışmaları yapılması amacıyla boşaltılan 294 sınıfın yerine 218 konteyner sınıf yapıldığını açıklamasını eleştiren Akansoy, bu açıklamanın önemli detayları gizlediğini öne sürdü. Akansoy, “Ne var ki, daha iki yıl önce hizmete giren okulların bile bugün konteyner sınıflarla doldurulduğundan, hatta sırf konteyner yapılardan oluşan okullar yaratıldığından hiç bahsetmiyor” şeklinde konuştu.

“48 MİLYON 751 BİN TL NEREDE KULLANILDI?”
Akansoy, konteyner yapıların maliyetinin 48 milyon 751 bin TL olarak ifade edilmesine rağmen, bu kaynağın nasıl kullanıldığına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını vurguladı. Akansoy, “Şeffaflıktan ve hesap verebilirlikten tamamen uzak bu anlayışın sorunları çözeceğini beklemek ölü gözünden yaş beklemektir” ifadelerini kullandı.

Eğitimin her alan ve kademesinin ciddi bir planlama ve programlama gerektirdiğini söyleyen Akansoy, “Eğitimin belirlenmiş hedeflere ulaşma gerekliliği vardır. Oysa ısrarla sürdürülen plansız, programsız ve iş bilmez uygulamalarla eğitim bitirilmiştir” dedi. Akansoy, kamu okullarının ruhsuz yapılar haline getirildiğini ve okul olmaktan çıkarıldığını ifade etti.

“TAM GÜN UYGULAMASI BİR İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”
Akansoy, geçen eğitim öğretim yılında aceleyle ve ısrarla hayata geçirilen tam gün uygulamasının, bu yıl da devam ettirileceğini hatırlatarak, “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında öğretmen, öğrenci ve veli için bir tür işkenceye dönen sözde tam gün uygulamasına bu eğitim öğretim yılında da devam edileceği belirtiliyor” şeklinde eleştiride bulundu.

Eğitimdeki kaosun, bilimsel ve pedagojik temelleri olan önerilere kulak tıkanmasıyla derinleştiğini belirten Akansoy, “Eğitimi bu kaostan kurtarmak için yapılan tüm önerilere kulak tıkanmıştır. Öğretmen sendikalarıyla sağlıklı bir istişare yürütülmemiş, okul yöneticisinin, öğretmenin ve öğrencinin ihtiyaçları dikkate alınmamıştır” dedi.

“YENİ ÖĞRETMEN İHTİYACI 270’TEN FAZLA”
Bakan Çavuşoğlu’nun 270 yeni öğretmenin istihdam edileceğini açıklamasına da değinen Akansoy, bu sayının, kontrolsüz artan nüfusa oranla yetersiz kaldığını söyledi. Akansoy, “Her geçen gün kontrolsüz bir şekilde artan nüfusla birlikte, artan öğrenci nüfusunun ihtiyaç duyduğu gerçek öğretmen sayısının 270’ten çok daha fazla olduğunu hiç bahsedilmemiştir” diye ekledi.

Akansoy, son olarak, “Kamusal eğitimde kaliteyi artırmak, CTP’nin vazgeçilmez ilkelerinden biridir. Eğitimde geri dönülmesi çok zor yaralar açtınız, Sayın Çavuşoğlu. Bu toplumun çocuklarına, gençlerine verdiğiniz zarar yeter artık. Beceremiyorsunuz, istifa edin” ifadelerini kullanarak açıklamasını sonlandırdı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****