İnsan ticaretinin ‘dernek’ ayağı: İMAM’IN MİLYONLARI
Gazetemizin aylardır peşinde olduğu insan ticaretinin ‘dernek’ ayağı ortaya çıktı: Kuzey Kıbrıs Bangladeş Topluluğu Derneği Genel Sekreteri Emam Hossain (İmam Hüseyin) insan ticareti iddialarıyla mercek altında. Bugün Kıbrıs’ın 2017’de adaya garson olarak geldiğini tespit ettiği Emam, dört yıl sonra milyoner iş insanına dönüştü.
İNSAN TİCARETİ: MASKELİ TACİRLERİN GİZLİ YÜZÜ
İnsan ticareti, küresel ölçekte en zor ispatlanan suçlardan biri olarak güvenlik güçleri için büyük bir zorluk oluşturuyor. Bu suç ağlarını ve yerel işbirlikçilerini ortaya çıkarmak, güçlü bir siyasi irade, özel eğitimler ve uluslararası işbirliği gerektiriyor.
İnsan tacirleri, gri alanları kullanarak sorunlu bölgelerden insanlara sahte umutlar sunuyor. Ülkemizde de, yasadışı işçi getiren ajanslar ve uluslararası ‘broker’lar aracılığıyla bu suç işleniyor. İnsan ticareti, yıllık 150 milyar dolar gelirle uluslararası örgütlerin elinde. Kurbanlar, ekonomik sıkıntılar ve sosyal eşitsizlikler nedeniyle savunmasız kişilerden seçiliyor; sahte iş teklifleriyle kandırılıp zorla çalıştırılıyorlar. Bu suç ağı, sahte belgeler, rüşvet ve şiddet kullanarak ülkemizde de varlığını sürdürüyor. Bu durum, insan ticaretinin ne denli karmaşık ve tehlikeli bir boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.
MASKELİ TACİRLERİN DERNEK BAĞLANTISI
Gazetemizin uzun süredir izini sürdüğü insan ticaretinin dernek bağlantısı da gün yüzüne çıktı. Kuzey Kıbrıs Bangladeş Topluluğu Derneği Genel Sekreteri Emam Hossain, ülkeye işçi ve öğrenci adı altında insan getirerek zenginleşti.
Emam, 2017’de Kıbrıs’a gelerek garson olarak çalışmaya başladı. Asgari ücretle geçinirken, 2021’de hızla zenginleşip bir işveren oldu; baharat dükkanları ve Hint restoranı açtı. Altında lüks araçlarla dikkat çeken Emam, öğrenci vizesi veya çalışma izniyle adaya insan getiren bir broker olarak biliniyor.
Hikayenin detaylarına inecek olursak; 2015’te elinde silah olan yüzü maskeli bir adamın fotoğrafını “hayatımdan nefret ediyorum” notuyla paylaşan 1993 doğumlu Bangladeşli Emam, 2017’de iş bularak Kıbrıs’a geliyor. Kaya Artemis Otel’de garson olarak işe başlayan Emam, ardından Concorde Otel’te komi ve kasiyer olarak çalışıyor ve bu sürede çok iyi derecede Türkçe öğreniyor.
Emam asgari ücretle yaşamını sürdürürken aniden zenginleşerek 2021’de işveren oluyor. Güzelyurt, Lefkoşa ve Mağusa’da baharat dükkanları açıyor. Tırlar dolusu yöresel gıda ticaretinin yanına Lefkoşa’da Hint yemekleri yapan bir restoran ekliyor. Yanında 11 çalışan, altında son model Range Rover ve Audi marka lüks araçlar bulunuyor. Sık sık yaptığı Avrupa tatilleri ile de dikkat çekiyor.
Yurt dışındaki ‘kurbanlarla’ bağlantı kurup öğrenci vizesi ya da çalışma ön izniyle adaya insan getiren komisyonculardan biri olduğu öğrenilen Emam’ın siyasilerle ilişkisi de dikkat çekiyor. Emam hakkında ayrıca, 2021’de açılmış “Zorla İnsan Kaçırma”, “Vahim Zarar”, “Şiddet Kullanma Tehdidi” ve “Ciddi Darp” davası bulunuyor.