Harup Üreticileri EZKOOP çatısı altında örgütlenme kararı aldı

Harup üreticileri, Büyükkonuk'ta düzenlenen toplantıda, harup ürününün kalitesini koruma ve katma değerini artırma hedefiyle işbirliği ve projeler geliştirilmesi konusunda kararlar aldı.

Bugün Kıbrıs

EZKOOP’un çağrısıyla, Büyükkonuk Zeytin Koop tesislerinde büyük katılımla bir araya gelen harup üreticileri, saatler süren ve zaman zaman gerilimlerin yaşandığı toplantıda, büyük bir çoğunluğun desteğiyle kooperatif çatısı altında örgütlenme kararı aldılar.

Esnaf Zanaatkârlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi LTD. (EZKOOP) tarafından verilen bilgiye göre, **5 Eylül** akşamı saat 20:00’de gerçekleşen toplantıda, harup üreticileri tek tek söz alarak, görüş ve önerilerini ortaya koydular, bundan sonraki yol haritasını belirlediler.

Toplantı, Zeytin Koop Başkanı Mustafa Haset’in konuşmasıyla başladı. Ardından söz alan EZKOOP Başkanı Hürrem Tulga, harubun sorunlarını ve geleceğini dile getiren bir konuşma yaptı. Neredeyse her alanda olduğu gibi politikasızlığın en büyük sorun olduğunu ifade eden Tulga, bu olumsuz gidişata sadece üreticilerin kararlı ve bilinçli duruşunun son verebileceğinin altını çizdi.

Ardından üreticiler, coşku içinde tek tek söz alarak görüş ve önerilerini ortaya koydular. Gerilimli anların ve sert tartışmaların da yaşandığı toplantıda, üreticiler Zeytin Koop çatısı altında örgütlenmenin kaçınılmaz olduğu sonucuna vardılar.

Harubun sadece bir ürün olmadığını, aynı zamanda bu coğrafyanın ormanı, florası, yeşili olduğunu ifade eden üreticiler, saatler süren tartışmalar sonucunda 4 önemli karara imza attılar.

Toplantı sonunda alınan kararlar şöyle:

“1. Zeytin Koop çatısı altında örgütlenmek kaçınılmaz olmuştur.
2. EZKOOP ve BİNBOĞA Harup Fabrikası işbirliği ile yapılacak bir protokol çerçevesinde, harup ürününün harup fabrikasında depolanarak muhafaza edilmesi, dolayısıyla ürünün kalite kaybının önlenmesi zorunludur. Bu çerçevede girişimlerin derhal başlamasına karar verilmiştir.
3. Harubun ayrıştırılması ve işlenmesi, dolayısıyla katma değerinin artırılması için sorumluluk üstlenilmesi ve projeler hazırlanmasına karar verilmiştir.
4. Devlet fiyat açıklarken, sadece ürünün değeri üzerinden değil, diğer Akdeniz ülkelerinde yapıldığı gibi harup ağacının önemini ve geleceğini de dikkate almalıdır. Bu konuda tüm üreticiler olarak mücadele edilecektir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****