Solyalı: “TMK güçlenmezse, AİHM önünde tartışmalar doğar”
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, hükümetin ve Cumhurbaşkanlığının Kıbrıslı Türkleri uluslararası platformlarda temsil etmekten kaçındığına dikkat çekerek, bu pasif tutumun mülkiyet ve inşaat sektöründeki sorunları derinleştirdiğini ve uluslararası hukukun dışında kalma riskini artırdığını vurguladı.
Bugün Kıbrıs
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Ürün Solyalı, katıldığı bir televizyon programında iç ve dış politikaya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Emlak piyasasındaki daralmadan, İçişleri Bakanlığı’nın Kıbrıslı Türklerin ev almasına yönelik politikalarına kadar geniş bir yelpazede açıklamalarda bulunan Solyalı, hükümet ve Cumhurbaşkanlığı makamlarını sorumluluk almamakla eleştirdi.
“HÜKÜMET VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEYİRCİ KOLTUĞUNDA”
Ürün Solyalı, İçişleri Bakanlığı’nın Kıbrıslı Türklerin ev alabilmesi konusunda belediyelerle iş birliğini reddettiğini ve sürecin makul bir şekilde ilerlemesi için yapılan baskıların karşılık bulmadığını söyledi. Güneyin inşaat alanında bir tehdit oluşturduğunu, ancak kuzeyde bu konuda yeterli önlemin alınmadığını belirten Solyalı, “Emlak piyasasının daralmasının birinci sorumlusu hükümettir” dedi.
Solyalı, yetkililerin planlamadan kaçındığına ve kuralsız yaşamı teşvik ettiğine işaret etti, güneyin adımlarına karşı tepkisiz kaldıklarını vurguladı. Mülkiyet sorununun siyasi bir problem olduğuna dikkat çeken Solyalı, bunun ancak müzakere masasında çözülebileceğini ve Cumhurbaşkanlığı’nın bu konuda da yetersiz kaldığını ifade etti.
İnşaat sektörünün yalnız bırakıldığını söyleyen Solyalı, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) TMK’nın etkin olmaktan çıktığı yönünde kararlar alınabileceği ve bunun büyük bir felaket olacağını dile getirdi. Hükümetin ve Cumhurbaşkanlığı’nın güneyin mülkiyet konusundaki tutuklamalarına karşı pasif kaldığını belirten Solyalı, uluslararası hukukun dışında kalmamak için TMK’nın işleyişinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
“YASA ALELACELE GEÇİRİLDİ”
Yabancılara uzun vadeli kiralama ve satış yasası hakkında da konuşan Solyalı, uzun süredir bu konuda planlı ve organize bir çalışma yürütülmesi gerektiğini savunduklarını belirtti. İnşaat sektörünün ekonominin can damarlarından biri olduğunu vurgulayan Solyalı, yasada yapılan düzenlemelerin aceleci ve yetersiz olduğunu ifade etti.
İskele bölgesinde yaşanan kontrolsüz büyümeye dikkat çeken Solyalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ve uluslararası medyada bu konuyla ilgili tartışmaların başlamasının ardından alelacele bir yasanın gündeme geldiğini, birçok öneride bulundukları halde bu önerilerin dikkate alınmadığını ve yasaya ret verdiklerini belirtti.
Solyalı, İçişleri Bakanlığı’nın verisiz bir yasa hazırladığını ve yasada iyileştirme yapılmayacağı yönünde Tapu Dairesi ve bakanlık bürokratlarından bilgiler aldıklarını ifade etti. Binlerce sözleşmenin kısa sürede nasıl kayıt altına alınacağının belirsiz olduğunu kaydeden Solyalı, “Acemice ve hızlıca gündeme gelen bu yasa, kaosa yol açtı” dedi.