Kuraklık ve açlıkla boğuşan ülke, çareyi fil ve zebra eti dağıtmakta buldu

Afrika ülkesi Namibya, kuraklıkla mücadele eden halka yardım etmek için aralarında filller, zebralar, su aygırları ve antilopların da bulunduğu yüzlerce hayvanın etini dağıtmayı planlıyor.

Namibya, aralarında onlarca fil ve su aygırının da bulunduğu 700’den fazla vahşi hayvanı keserek, etlerini kuraklık ve kıtlıkla mücadele eden halka dağıtıyor.

Birleşmiş Milletler, yaşanan kuraklığı ülkeyi 100 yıldır etkileyen en kötü kuraklık olarak niteliyor. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı açlıkla boğuşuyor.

Ülkenin Çevre, Orman ve Turizm Bakanlığı bu hafta yaptığı basın açıklamasında, hükümetin 83 fil, 30 su aygırı, 300 zebra, 60 manda, 100 antilop ve 50 impala ve 100 eland antilobunu keseceğini söyledi. Namibya’da 21 bin fil yaşıyor.

Bakanlık, hayvanların “milli parklardan ve sürdürülebilir av sayılarına sahip ortak alanlardan temin edildiğini” söyledi. Yapılan açıklamada, “Bu çok zor zamanda ve kesinlikle ihtiyaç duyulduğunda ülkeye yardımcı olabildiğimiz için mutluyuz” denildi.

Açıklamaya göre profesyonel avcılar şimdiden 150’den fazla hayvanı avlayarak 56 bin kilogramdan fazla et sağladı.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından Temmuz ayında yayınlanan rapora göre, Namibya’da tahminen 1,4 milyon kişi ya da nüfusun yüzde 48’i “yüksek akut gıda güvensizliği” ile karşı karşıya.

IPC, ülkedeki hanelerin çoğunun mahsul ve hayvancılığa bağlı olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler, kuraklığın enflasyona, ekonomik gerilemeye ve işsizliğe de neden olduğunu söyledi.

KURAKLIĞIN SEBEBİ EL NİNO
Afrika’nın güneyindeki şiddetli kuraklık 2024 yılının başlarında başladı. Malavi, Zambiya ve Zimbabve’deki benzer duyuruların ardından Namibya da Mayıs ayında ulusal felaket ilan etti.

Birleşmiş Milletler kuraklığa, Pasifik’in bazı bölgelerinde suları ısıtan ve dünya genelinde hava durumunu etkileyen doğal bir küresel iklim modeli olan El Niño’nun neden olduğunu söyledi.

El Niño, rekor kıran okyanus ve hava sıcaklıklarının oluşmasına neden oldu ve dünyanın bazı bölgelerinde sıcak hava dalgaları ve kuraklık, diğerlerinde ise sel fırtınaları gibi domino etkisi oluşturdu.

El Niño uzun zamandır doğal iklim salınımlarının bir parçası olsa da, bilim insanları küresel ısınmanın aşırı El Niño – ve tersi olan La Niña – modellerinin daha sık görülmesine neden olabileceğine inanıyor.

Associated Press ‘in haberine göre, Zimbabve’nin en büyük ulusal parkındaki en az 100 fil, yağmur sezonunun başlamasının haftalarca gecikmesi nedeniyle geçen yılın sonlarında kuraklıktan öldü. Ülke başkanı Nisan ayında kuraklık nedeniyle ulusal felaket ilan etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }