Gardiyanoğlu işçilerle ilgili konuştu: “Yatay geçiş hakları açılacak, başka firmalara transfer edilecekler”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Cypfruvex'e getirilen yabancı uyruklu işçilerin başka sektörlere transfer edileceğini ve yatay geçiş haklarının tanınacağını açıkladı. Bakan, adaya getirilen 600 işçiden 400’ünün çalışma izninin onaylandığını ve diğerlerinin de kısa sürede çalışma iznine kavuşacağını belirtti. İşçilerin maaşları ve yasal statülerine ilişkin denetimlerin sürdüğünü de vurguladı.
Bugün Kıbrıs
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, son günlerde kamuoyunda tartışılan yabancı uyruklu işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kanla T’de canlı yayına katılan Bakan Gardiyanoğlu, Cypfruvex’e getirilen yaklaşık 600 işçinin, diğer ürünlerdeki hasat işlerine yönelik ihtiyaçlarını belirlemek için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Bakan Gardiyanoğlu, konuya dair şu ifadelere yer verdi:
“Cypfruvex oturup çalışmasını yapacak. Bugün çalışmayı bitirecekler. 600 kişiden sürekli olarak kaçına ihtiyacı var? Kaç işçi fazlalıkları var? Mesela şu anda 600 kişi var. Diyelim ki bizim 400 veya 300 işçiye çekirdek kadro olarak ihtiyacımız var. Diğer 300 kişinin biz yatay geçiş haklarını açıyoruz. Yatay geçişleri yapılırken de müfettişler tarafından tek tek bu kişilere sorulacak. Özlük haklarınızı, maaşlarınızı aldınız mı? Aldıysanız evraklarınızı göreceğiz. Verdim, aldım. Alacak verecek yoktur.”
Bakan Gardiyanoğlu, Cypfruvex’te fazlalık olarak görülen işçilerin başka sektörlerde istihdam edilebileceğini ve yatay geçiş haklarının sağlanacağını vurguladı. “Bu işçileri bir hafta içerisinde arzu ettikleri firmalara veya anlaşabildikleri firmalara biz bu yatay geçişleri tamamlayacağız. Bakın burada sonuçta iş gücüne ihtiyacınız var. Bu işçileri yine mesleklerine paralel olarak kullanılacaklar. Zeytin hasadı, patates hasadı ve diğer hasatlar var. Cypfruvex bu konuda çalışmasını yapacak” dedi.
Ayrıca, yatay geçişlerle ilgili yasal çerçeveye de değinen Gardiyanoğlu, “30/B ve 30/C maddelerinde Bakanlığa, yani Çalışma Dairesi Müdürlüğüne verilen bir yetki vardır. Normalde yatay geçiş hakkı altı ay doldurduktan sonra olur. Mücbir sebepler olduğunda ise Çalışma Dairesi Müdürlüğü ya da Bakanlık kanaat getirirse, ki şu anda o kanaati biz bugün yazı olarak gönderiyoruz, altı ay dolmadan bu işçilerin yatay geçişleri yapılabilir. Biz bu işçileri bir hafta içerisinde arzu ettikleri firmalara veya anlaşabildikleri firmalara yatay geçişlerini tamamlayacağız. Çünkü burada sonuçta iş gücüne ihtiyacınız var” ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERİN ADAYA GELME SÜRECİ
Bakan Gardiyanoğlu, işçilerin getirilmesiyle ilgili sürece yönelik ise, “Cypfruvex, Tarım Bakanlığına bağlı güzide bir kurumumuzdur. Tarım Bakanlığımız, narenciyenin dalında kalmaması ve üreticilerimizin mağdur olmaması için adımlar attı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, ilk etapta Türkiye’den kesim ekiplerini Kıbrıs’a getirmeye çalıştık. Ancak, 6 Şubat depreminden sonra Türkiye’de ciddi bir iş gücü kaybı yaşandı ve bu ekipleri Kıbrıs’a getiremedik” dedi.
Bu durumun ardından Tarım Bakanlığı’nın Çalışma Bakanlığı’na bir talepte bulunduğunu belirten Gardiyanoğlu, “Bu, bakanlığımız tarihinde bir ilktir. İlk olarak 440, ardından 165 kişi olmak üzere, üçüncü dünya ülkelerinden işçi getirilmesi için resmi bir talep aldık. Bu talep, müsteşarım aracılığıyla resmi olarak bize iletildi. Biz de ilgili kriterleri değerlendirerek, Cypfruvex’e gerekli ön izinleri verdik” diye konuştu.
Gardiyanoğlu, işçi alım sürecinin detaylarına da değindi: “Belli bir miktarda Müteahhitler Birliği işçi portalı üzerinden, belli bir kısmı da Kıbrıs Türk Ticaret Odası portalı üzerinden bize ön izin başvurularını yaptılar, kota başvurularını yaptılar. Biz bunları onayladık, daha sonra ön izin başvurularını yaptılar, ön izinlerini verdik ve adaya geldiler” ifadelerini kullandı.
“600 İŞÇİDEN 400’ÜNÜN ÇALIŞMA İZNİ VAR”
Bakan Gardiyanoğlu, Cypfruvex aracılığıyla adaya getirilen işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili basında yer alan iddiaları da yanıtladı. Adada şu anda bulunan yaklaşık 600 işçiden 400’ünün çalışma izninin onaylandığını belirten Bakan, diğer işçilerin de sağlık kontrollerinin tamamlandığını ve kısa sürede çalışma izinlerine kavuşacaklarını ifade etti. Ayrıca, bazı işçilerin ülkelerine geri dönmek istediklerini, bu konuda da herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti.
Gardiyanoğlu, maaşların ödenmemesi iddialarına da değinerek, “Biz zaten farklı tarihlerde gelen yaklaşık 600’e yakın kişinin çalışma iznini takip ediyoruz. 400 kişi yakınının çalışma izninin çıktığını zaten müdürüm tarafından bana bildirildi. Diğerlerinin de Sağlık Bakanlığındaki kontrollerini tamamlandı. Bir buçuk hafta içerisinde de çalışma iznine döneceğiyle ilgili önümde raporlar. Eksik maaşı olan işçiler varsa, bu maaşlar müfettişler huzurunda tamamlanacak ve geri dönüşleri sağlanacak” dedi.
“İŞÇİLER KİME PARA ÖDEMİŞSE MALİ POLİSE ŞİKAYETTE BULUNSUN”
Bakan Gardiyanoğlu, işçilerin yasal statülerinin denetlendiğini ve herhangi bir usulsüzlük durumunda Mali Polis’in devreye gireceğini belirtti. Ayrıca, “Bu işçiler kime para ödemişse, Mali Polis orada. Legal mi illegal mi ödendi, Mali Polis ortaya çıkarsın. Hiç de çekincem yoktur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın tüm işlemleri bilgisayar üzerindendir. Bizde elden işlem yoktur. Hesabını veremeyeceğimiz bir işlemimiz de yoktur” diye konuştu.
Gardiyanoğlu, işçilerin çalışma koşullarıyla ilgili tüm süreçlerin titizlikle takip edildiğini ve kamuoyunun merak ettiği her konuda açıklama yapmaya hazır olduklarını ifade etti.