Basın-Sen: YYK’nın medya kuruluşlarına yönelik tehdit içeren üslubu kabul edilemez!

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), Yayın Yüksek Kurulu'nun (YYK) belirli olaylara gösterdiği hassasiyeti sorgulayarak, kurumun yasalara aykırı yayınlara karşı yetersiz kaldığını söyledi. Basın-Sen, YYK'yı tehditkâr üslubunu geri çekmeye ve medya kuruluşlarından özür dilemeye çağırdı.

Bugün Kıbrıs

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Yayın Yüksek Kurulu’nun (YYK) son dönemdeki tutumunu eleştirdi. Basın-Sen, YYK’nın belirli olaylara gösterdiği hassasiyeti sorgulayarak, kurumun yasalara aykırı yayınlara karşı gerekli yaptırımları uygulamadığını ve asli görevlerini yerine getirmede yetersiz kaldığını vurguladı.

Açıklamada, YYK’nın lisanslı medya kuruluşlarına yönelik tehditkâr bir üslup kullanması da eleştirildi. Basın-Sen, YYK’nın sahte web sitelerine karşı etkin bir mücadele yürütmesi gerektiğini belirterek, lisanslı medya kuruluşlarına yönelik ayrımcı bir tutum sergilemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Sendika, YYK’yı, yaptığı açıklamayı geri çekmeye ve medya kuruluşlarından özür dilemeye davet etti.

Basın-Sen’in açıklaması şöyle:

“Öncelikle Yayın Yüksek Kurulu’nun, dünkü kaza haberlerinin verilişiyle ilgili duyarlılığı bizleri sevindirmiştir. Geçmişten günümüze kadar birçok olay da benzer şekilde yapılan haberlere karşı tek bir kez bile ses çıkarmayan ve duyarlılık göstermeyen YYK’nın, sadece bu olay üzerinde oluşan hassasiyeti ise merak uyandırıcıdır.

Yalnız YYK’nın görevi, hassasiyetlerini basın açıklamasıyla dile getirmek değil, yasalara aykırı bir şekilde yayın yapan kurum ve kuruluşlara uyarı ve/veya ceza vermektir. Ancak bu konuda da asli görevlerini yerine getirmek aciz olan YYK, bariz hakaret içeren yayınları dahi işine gelmediğinde görmezden gelmektedir. Yine YYK’nın yaptığı yazılı açıklamada, lisanslı medya kuruluşlarına yönelik kullandığı tehdit içeren üslubu tarafımızca kabul edilemezdir. Sahte web sitesi ordusuyla mücadele edildiği bir dönemde, tam olarak sorumluluklarını yerine getirerek YYK’dan lisans alan medya kuruluşlarına pozitif ayrımcılık yapılması gerekirken, YYK açıkça lisansı olmayan sözde medya kuruluşlarına müdahale edemeyeceğini ancak lisansı olan medya kuruluşlarına “Sizi bir kenara yazdım” diyerek müdahale edebileceğini ifade etmiştir. Bizler “daha çok demokrasi, daha çok özgürlük” dedikçe, bu zihniyet daha çok dikta yöntemlerle karşımıza çıkıyor. O nedenle buradan YYK’yı üzerine vazife olmayan bu açıklamasını geri çekmeye ve kullandığı dikta dilden dolayı medya kuruluşlarından özür dilemeye davet ediyoruz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****