Gazeteciler Birliği harekete geçti: Künyesiz haber siteleri erişime kapatıldı

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), gazetecilik mesleğini korumak için künyesiz internet sitelerini Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’na (BTHK) şikayet etti. BTHK, 7 siteye erişim engeli getirirken, KTGB künyesiz sitelerin bildirilmesi çağrısında bulundu.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), gazetecilik mesleğinin saygınlığını korumak amacıyla künyesiz yayın yapan bazı internet haber sitelerini Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’na (BTHK) şikayet etti. Bu şikayet üzerine BTHK, yasaya aykırı faaliyet gösteren 7 internet haber sitesine erişim engeli kararı aldı ve ilgili yerlere gerekli bildirimleri yaptı.

KTGB’nin 20 Ağustos 2024 tarihli yazısına cevap veren BTHK Başkanı Kadri Bürüncük, Kurumun, 32/2020 sayılı Bilişim Suçları Yasası’nın 15(2)(B) maddesinin kendine verdiği yetki uyarınca yaptığı hukuki ve teknik inceleme sonucunda, “şikayete konu internet haber sitesine ilişkin olarak künye ve/veya künye bilgisinin ilk nazarda site içinde yer aldığı izlenimi olsa da künye bilgileri içinde Sorumlu Yayın Yönetmeninin ismini ve yayın merkezini doğru tanımlayan veya doğruluğunun teyidinin ulaşılabilir bir adresi ve iletişim numarasını olmaması nedeniyle gerçekleştirilemediğinden Yasa’ya uygun künye olmadığı tespit edildiğini” belirtti.

Bürüncük, bu nedenle www.kibrisxhaber.com, www.kibrishaber.com, www.ulakgazetesi.com, www.sporhaberajansi.com, https://lefkoşa.online/, https://kibrisdakik.com/index.php/kunye/ ve https://kibristagundem.com alan adlı sitelere ait URL’lerin, yasanın 15(2)(A) kuralına uygun olmaması nedeniyle BTHK-BSY/2024-02 sayı ve 22/08/2024 tarihli yazısı ile erişiminin engellenmesine karar verdiğini bildirdi.

BTHK, KTGB’nin başvurusu üzerine söz konusu sitelerin erişiminin iki gün boyunca engellenmesi için dün erişim sağlayıcılara bildirim yapıldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, künye bilgisi olmadan yayınlarını sürdüren internet haber sitelerinin birliğe bildirilmesi çağrısı da yaptı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****