Gazze’de 25 yıl sonra ilk kez çocuk felci vakası görüldü

Vaka, Guterres'in 640 binden fazla çocuğun aşılanması için Gazze savaşına iki yedi günlük ara verilmesi çağrısında bulunmasından kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler (BM) Başkanı Antonio Guterres’in yüz binlerce çocuğun aşılanması için İsrail-Hamas savaşına ara verilmesi çağrısında bulunmasının ardından Filistin Sağlık Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze’de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakasının görüldüğünü söyledi.

Ramallah’taki Sağlık Bakanlığı, Ürdün’de yapılan testlerin Gazze Şeridi’nin orta kesiminden aşılanmamış 10 aylık bir çocukta hastalığı doğruladığını söyledi.

BM’ye göre, savaşın 11’inci ayında olan Gazze’de 25 yıldır çocuk felci vakası görülmedi, ancak haziran ayında bölgenin atık suyundan toplanan örneklerde tip 2 poliovirüs tespit edildi.

Vaka, Guterres’in 640 binden fazla çocuğun aşılanması için Gazze savaşına iki yedi günlük ara verilmesi çağrısında bulunmasından kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

Çoğunlukla kanalizasyon ve kirli su yoluyla yayılan poliovirüs oldukça bulaşıcı. Şekil bozukluğu ve felce neden olabilir; potansiyel olarak ölümcül. Çoğunlukla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor.

BM sağlık ve çocuk kuruluşları, kuşatma altındaki Filistin topraklarında çocuklara ulaşmak için ayrıntılı planlar yaptıklarını ve bu ay başlayabileceklerini söyledi. Ancak bunun için İsrail ile Hamas arasında 10 aydır devam eden savaşa ara verilmesi gerektiğini belirttiler.

Guterres de New York’taki BM merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Çocuk felcinin yayılmasını önlemek ve kontrol altına almak büyük, koordineli ve acil bir çaba gerektirecektir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü ve BM çocuk fonu Unicef, ağustos sonunda başlamak üzere Gazze Şeridi genelinde çocuk felcine karşı iki adet yedi günlük aşılama çalışması planladıklarını açıkladı. Çocuk felcinin görülmediği 25 yılın ardından Gazze Şeridi’nde yeniden ortaya çıkmasının komşu ülkeleri tehdit edeceği belirtildi. “Ateşkes, Gazze Şeridi ve bölgede halk sağlığı güvenliğini sağlamanın tek yoludur” denildi.

Açıklamada 1.6 milyon dozdan fazla çocuk felci aşısının “Ağustos ayı sonuna kadar” İsrail’in Ben Gurion havaalanından geçmesinin beklendiği belirtildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****