Türkiye ve Irak arasında ‘tarihi’ askeri mutabakat zaptı imzalandı

Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin, imzalanan anlaşma ile ilgili, "Zannediyorum bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır" ifadelerini kullandı.

Türk ve Iraklı savunma bakanları, ‘Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın Ankara’da Perşembe günü yapılan dördüncü toplantısı ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülkenin savunma bakanları tarafından “Askeri, Güvenlik iş birliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı”nın imzalandığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, mutabakat zaptının imzalanmasını “tarihi bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hüseyin, imzalanan anlaşma ile ilgili, “Zannediyorum bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye ve Irak, güvenlik meselelerinde üst düzey görüşmeler yapma kararı aldıktan ve nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat’a yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasında ilişkiler gelişmeye devam ediyor. Bu ziyarette Erdoğan, ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini belirtmişti.

Ankara ve Bağdat, bu diyalog mekanizması kapsamında bugüne kadar dört tur görüşme gerçekleştirdi. Mart ayında yapılan görüşmelerde Irak, PKK’yı “Irak’ta yasaklı bir örgüt” olarak nitelendirme kararı aldı. Bu adım, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.
Mutabakat zaptı neleri içeriyor?

Dışişleri Bakanı Fidan, anlaşma kapsamında, ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri kurulacağını açıkladı.

Fidan, “her iş birliği alanında ortak daimi komiteler kurulacağını” belirtti.

“Söz konusu komiteler ticaretten enerjiye, su konusunda ulaştırmaya, sağlıktan eğitime, ilişkilerimizi tüm meşaleleriyle güçlendiren bir çerçeve. Temaslarımızın kurumsallaşması işte bu komiteler maharetiyle gerçekleşiyor. Keza çerçeve anlaşması ile oluşturduğumuz ortak planlama grubu bu komiteleri denetleyecek ve çalışmalarına yön verecektir,” dedi.

Fidan aynı zamanda, Türkiye’nin Irak vatandaşlarına dönük kısmi vize serbestisi uygulayacağını duyurdu.

“15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması 1 Eylül’den itibaren başlayacak,” dedi.

Irak ve Türk vatandaşlarının iki ülke arasında seyahat edebilmeleri için vize almaları gerekiyor, ancak Türk vatandaşları Kuzey Irak’a vizesiz girebiliyor.

PKK KONUSUNDA IRAK’IN FARKINDALIĞI ARTTI
Fidan, iki ülke arasında son dönemde yapılan görüşmelerin sonucunda PKK’nın yasaklı örgütler listesine alınmasının önemine işaret ederek, “PKK konusunda Irak’taki farkındalığın arttığını memnuniyetle görmekteyiz” dedi.

Fidan, Irak’ın PKK ile bağlantılı üç siyasi parti hakkında kapatma kararı alması ile ilgili Ankara’nın duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Savunma Bakanı Yaşar Güler pazartesi günü Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele konusunda atılan son adımların “bir dönüm noktası” olduğunu söylemiş, bölgede bir ortak operasyon merkezi kurma konusunda teknik çalışmaların sürdüğünü de eklemişti.

Güler ayrıca, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki sınır ötesi operasyonlarının “terörün adı bu bölgeden silinene kadar” devam edeceğini belirtmiş, Ankara’nın, Bağdat’ın PKK’yı en kısa sürede “terör örgütü” olarak ilan etmesini beklediğini ifade etmişti.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15 bine yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Abdullah Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****