Kıbrıs’taki ABD askeri varlığı tartışma ve protestolara yol açtı
Limasol'da protestocular, limanda demirlemiş olan USS Wasp adlı ABD saldırı gemisine karşı "Soykırım İçin Liman Yok" sloganları attı.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs’taki ABD askeri varlığı dün geniş çaplı bir tepkiyle karşılaştı ve güneydeki hükümet ile muhalefet partisi AKEL arasında gergin bir tartışmaya neden oldu.
AKEL, hükümeti “adamızda yabancı askeri güçlerin yoğunlaşmasına” izin vererek Kıbrıs’ı artan bölgesel gerginliklerin ortasına sürüklemekle suçladı. AKEL, bu durumun Kıbrıs’ı “sorunun bir parçası” haline getirdiğini belirtti.
Bir gün önce, ABD amfibi saldırı gemisi USS Wasp Limasol’a geldi ve halkı Cuma günü saat 18:00’da limana yakın Molos bölgesinde protesto düzenlemeye teşvik etti. Organizatörler, “Soykırım İçin Liman Yok” sloganıyla halkı limanlardaki “ölüm gemilerine” karşı gösteriye katılmaya çağırdı.
AKEL, hükümete Kıbrıs’ın bölgesel gerginliklere katılımını artırıp artırmadığını ve bu durumun ülke güvenliği için ne gibi tehlikeler yaratacağını sorgulamasını istedi.
Hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis ise Kıbrıs’taki son gemi ve uçak hareketlerinin, bölgedeki gelişmeler ışığında adanın insani rolünün bir parçası olduğunu belirtti.
ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, USS Wasp’ın “uzun zamandır planlanan ABD-Kıbrıs ortaklık faaliyetlerini desteklemek için” Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini yazdı. Letymbiotis, üçüncü ülke vatandaşlarının Kıbrıs üzerinden tahliyesini kolaylaştıracak olan ‘Estia’ planının etkinleştirilmesi için hazırlıkların sürdüğünü de ekledi.
Savunma Bakanlığı, Kıbrıs ve ABD askeri güçlerinin Lefkoşa’nın uçuş bilgi bölgesinde (FIR) eğitim tatbikatları gerçekleştireceklerini duyurdu. Cyprus Mail’in hükümet kaynakları, İngiliz üslerinin bu tatbikatta hiçbir rolü olmayacağını belirtti.
Kıbrıs’ın İsrail ile Gazze arasındaki devam eden savaştaki rolü, özellikle İngiliz üslerinin rolü nedeniyle bir dizi protestoya yol açtı. Haziran ayında Hizbullah, İsrail’in askeri tatbikatlar için Kıbrıs’taki havaalanlarını ve üslerini kullanmasına izin vermeye devam ederse ülkeyi “savaşın bir parçası” olarak değerlendireceğini söyleyerek Kıbrıs’ı tehdit etti.
Güneydeki hükümet ise Kıbrıs’ın kendini sorunun bir parçası olarak değil, çözümün bir parçası olarak konumlandırdığını yinelemek için çaba sarf etti. Ayrıca, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın “Kıbrıslıları tehdit etmediği, aksine onları uyardığı” mesajını iletti.