AB, Kıbrıs’a 70 mahsur göçmene sığınma hakkı vermesi için baskı yapıyor
Güneydeki hükümete geri itmelerle ilgili suçlamalar devam ederken, göçmenler haftalardır BM çadırlarında yaşıyor.
Bugün Kıbrıs
Avrupa Komisyonu, Kıbrıs’ta haftalardır tampon bölgede mahsur kalan 70 göçmene sığınma hakkı tanınması gerektiğini vurguladı. Komisyon, Kıbrıs’ın sığınma işlemlerine erişim sağlama yükümlülüğü olduğunu belirtti.
Güneyin Göç Bakan Yardımcısı Nicholas Ioannides, dün Avlona’daki tampon bölgeyi ziyaret ederek, Yeşil Hat’ta yer alan 14 km’lik çitin “yararsız” olduğunu düşünen bölge halkı ve çiftçilerle bir araya geldi. Hükümet, sığınma işlemlerine erişimi reddedilen 46 göçmenle ilgili dava ile karşı karşıya kaldı.
Cyprus Mail’in haberine göre geri itmelerle ilgili suçlamalar devam ederken, göçmenler haftalardır BM çadırlarında yaşıyor. Göçmenlerin, Pournara kabul merkezinde sığınma başvurusunda bulunmaya çalışırken işaretsiz araçlarla tampon bölgeye götürüldüğü ve terk edildikleri iddia ediliyor.
Ioannides, davayla ilgili olarak, “Yürütme makamı mahkeme süreçlerine karışamaz, bu nedenle mahkemede bir çözüm bulunacaktır” dedi. Hükümet, Yeşil Hat düzenlemesini gerekçe göstererek göçmenlerin iltica başvurusunda bulunmalarına izin vermediğini ve tampon bölgenin yeni bir geçiş rotası olmasını istemediğini belirtti. Ioannides, göçmenlerin Türkiye üzerinden seyahat etmelerini eleştirdi.
AB Komisyonu sözcüsü, durumu yakından takip ettiklerini ve Kıbrıslı yetkililer ve UNHCR ile temas halinde olduklarını söyledi. Sözcü, AB hukukuna göre herhangi bir kişinin bir Üye Devletin topraklarında, sınırında veya geçiş bölgesinde uluslararası koruma başvurusunda bulunma hakkına sahip olduğunu vurguladı.
Sözcü, Kıbrıs’ın bir üye devlet olması nedeniyle “uluslararası koruma prosedürüne erişim sağlama yükümlülüğü” olduğunu belirtti. Bu, Temel Haklar Şartı (Madde 18) tarafından garanti altına alınan iltica hakkının ve Cenevre Sözleşmesi’ne saygının önemli bir unsurudur.
Komisyon, son birkaç yıldır Kıbrıs’ın düzensiz varışlarla ilgili zorluklarını yönetmesine destek olduklarını belirtti. Ioannides, UNHCR ile devam eden bir diyalog olduğunu, sorunun karmaşık olduğunu ve insani, politik ve yasal boyutları içerdiğini kabul etti.
“Bu bizim için endişe verici bir konu; insani yönünün farkındayız, bu yüzden bu insanlara ihtiyaç duydukları şeyleri sağlıyoruz,” dedi. Ancak, Yeşil Hat üzerinden yeni bir rota oluşturmak istemediklerini belirtti.