İngiltere’de tansiyon yükseliyor: Göçmenlerin kaldığı otel ateşe verilmek istendi

Southport kentinde 3 çocuğun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından yayılan yanlış haberler göçmen karşıtı eylemleri tetikledi. Göçmenlerin kaldığı bir otel ateşe verilmeye çalışıldı.

İngiltere’de geçen hafta başında Southport kentindeki bir dans okulunda 3 çocuğun öldürüldüğü, 8’i çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırının ardından saldırganın “İslamcı bir göçmen olduğu” şeklinde yayılan yanlış bilgiler göçmenlere yönelik şiddet eylemlerini tetikledi.

Polis ilk günlerde 18 yaşından küçük olduğu için gizli tuttuğu saldırganın kimliğini mahkemeye çıktıktan sonra açıkladı. Bıçaklı saldırının 17 yaşında Galler doğumlu, ailesi Ruanda’dan göç etmiş olan Axel Muganwa Rudakubana tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu.

Ancak bu açıklama sağcı grupların başını çektiği göçmen karşıtı eylemleri durduramadı.

Ülke genelinde göçmen karşıtı gösteriler sürerken Rotherdam kentinde Pazar günü öğle saatlerinde göçmenlerin kaldığı bir otelin önünde toplanan yüzlerce kişi oteli taşladı.

Binanın dışındaki çöp bidonlarını ateşe veren kalabalıktan maskeli bir grup daha sonra otelin pencerelerini kırarak içeri girdi ve binanın zemin katında yangın çıkardı.

Yangın büyümeden kısa sürede söndürülürken, oteldekilerden yaralanan olmadığı açıklandı.

Polis olaylarda 10 memurunun yaralandığını duyururken, bazı eylemcilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Aynı kentte ırkçılık karşıtları da eylem yaptı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer şiddet içeren eylemleri “aşırı sağın haydutluğu” diyerek kınadı, bu eylemlere karışanların karşısında yasaları bulacağını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****