AB, çevre yatırımlarından 34.5 milyar euro getiri elde etti

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir maliyet-fayda analizi, dünyadaki çevre programlarına yapılan yaklaşık 3,5 milyar euroluk AB yatırımının, on kat getiri sağladığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu, son bütçe dönemine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2020’ye kadarki yedi yıl içinde çevre programlarına yapılan 3.46 milyar euro (126 milyar TL) yatırımın, on kat geri dönüş (34.6 milyar euro – 1.2 trilyon TL) sağladığını beyan etti.

Avrupa Birliği’nin (AB) çevre koruma programı sayesinde sera gazı ve nitrojen oksit (NOx) kirliliğinin azaldığı ve 435 türün koruma statüsünün iyileştirildiği belirtildi.

AB’nin çevre ve iklim eylemi için finansman aracı olan “Çevreye Yönelik Finansal Araçlar” programı (L’Instrument Financier pour l’Environnement – LIFE), 2014-2020 döneminde 1,167 çevre projesine destek oldu.

Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki dağlarda akbaba popülasyonunu arttırmak ya da endüstriyel karbon emisyonlarının yeniden düzenlenmesine varan yüzlerce proje bu programda yer aldı.

Birçok hem geleneksel hem de ilerici çevre projelerinin yer aldığı program, sahadaki çevresel eylemleri doğrudan finanse eden tek Avrupa’nın tek finansman mekanizması olarak karşımıza çıkıyor.

Avrupa Komisyonu’nun Perşembe günü yayınladığı rapora göre, tasarruf edilen enerji yaklaşık bir milyon Avrupalı hanenin ortalama enerji tüketimine denk geliyor. Ayrıca karbondioksitin yılda 11.8 milyon ton azaltıldığı ve Kıbrıs’ın yıllık net emisyonuna eşit hale geldi.

AB yürütme organı, solunum yolu hastalıklarıyla da bağlantılı bir başka sera gazı olan nitrojen oksitin yıllık üretiminin yaklaşık 152.000 ton azaltıldığını belirtirken, bu oranın Portekiz’in 2019 yılında saldığı nitrojen oksitten daha fazla olduğu ifade edildi.

Avrupa Çevre Ajansı’na (AÇA) göre, sağlanan fonun nispeten küçük bir kısmı 83 milyon euro (3 milyar TL) maliyetle 3.127 kilometrekarelik arazi satın alınmasına eş finansman sağlamak için kullanıldı.

2021 yılına kadar ise AB topraklarının yaklaşık yüzde 18,6’sını kapsayan ve AB sınırları içinde belirlenmiş bir doğal çevre koruma ağı olarak bilinen Natura 2000 koruma alanlarının genişletilmesi sağlandı. Natura 2000, AB sınırları içinde belirlenmiş bir doğal çevre koruma ağı.

Raporda, “LIFE, kaynakları akıllıca kullanan, karbon emisyonlarını azaltan ve iklim değişikliklerine dayanabilen, aynı zamanda çevreyi koruyan ve geliştiren çevre dostu bir ekonomiye doğru ilerleme hedefine katkıda bulundu” denildi.

AB yürütme organının analizine göre, ayrıca yaklaşık 260.000 kişi bu finansmanlar sayesinde eğitim ve öğretim görerek doğal çevrenin korunması ve güçlendirilmesi temel hedefi de yerine getirilmiş oldu.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Avrupa Politika Ofisi strateji müdürü Tycho Vandermaesen Euronews’e yaptığı açıklamada Komisyon’un analizinin AB’nin doğa koruma ve iklim eylemi için finansmanı daha da artırması gerektiğini söyledi.

Vandermaesen, 2014-2020 döneminde AB bütçesinin yüzde 0.3’ünün LIFE programına aktarılmasının AB vatandaşı başına günde bir eurodan daha az bir miktara tekabül ettiğini belirtti.

AB bütçesinden daha fazla fon aktarımı yapılmasını savunan Vandermaesen, “Son derece verimli ve etkili olan LIFE programına ayrılan fon AB bütçesinin yüzde 1’inin üzerine çıkarılmalı. Ayrıca, Komisyon tarafından tespit edilen 2030 yılına kadar biyoçeşitlilik için yıllık tahmini 19 milyar avroluk fon açığını kapatmak üzere Doğa Restorasyon Fonu (NRL) oluşturulmalıdır” dedi.

Beş büyük çevre örgütü WWF, BirdLife, Avrupa Çevre Bürosu, Euronatur ve CEE Bankwatch, bu hafta başında böyle bir fon önerisinde bulunmuştu.

Bu sivil toplum kuruluşları, Doğa Restorasyon Fonu’nun (NRL) uygulanması ve Natura 2000 ağının etkin bir şekilde işletilmesi için yıllık 15 milyar ila 25 milyar euro (532 milyar TL ila 887 milyar TL) arasında bir bütçeye ihtiyaç duyulacağını bildirmişti.

LIFE programında 2027’ye kadar olan dönem için ayrılan bütçe yüzde 0.5 artırılarak 5.4 milyar euroya (192 milyar TL) yükseltildi.

Komisyon, 2025 yılı için programa 771 milyon euro (27 milyar TL) harcama ayırma teklifini sundu. Harcama teklifi henüz milletvekilleri tarafından onaylanmadı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****