Türkiye I Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İletişim Başkanlığı’na verilen yetkiyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı'na "dezenformasyonla mücadele" görevi veren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni (CBK) "basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilmesine imkan tanıyabileceği" gerekçesiyle iptal etti.

Türkiye’de Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 104’üncü maddesiyle güvence altına alınan temel haklarla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleme yapılamayacağını belirtti.

Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “27/12/2023 tarihinde E.2020/88 numaralı dosyada, (66) numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle (14) numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin (c) ve (ç) bentlerinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir,” denildi.

Yüksek Mahkeme, “(İletişim Başkanlığı’na) verilen stratejik iletişim ve kriz yönetimine ilişkin görevlerin haberleşme ve basın özgürlüğüyle ilgili olması nedeniyle” Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyeceğini hükmetti.

Kararnamenin, “Anayasa’nın 26. maddesinde yer alan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ile 28. maddesinde yer alan basın hürriyetine müdahale teşkil edeceği” belirtildi.

Kararın açıklanmasının ardından Anasaya Mahkemesi’nin sitesine erişilemiyor.

Yüksek Mahkeme’nin X hesabından yapılan paylaşımda, siteye ulaşılamamasına “internet trafiğindeki yoğunluk” gerekçe olarak gösterildi.

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }