“Güvenlik protokolleri ve denetimler sıklaştırılmalı”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği tarafından yapılan ortak açıklamada, son zamanlarda artan elektrik kazalarına dikkat çekilerek, işverenlerin ve çalışanların protokollere uyması gerektiği vurgulandı.

Bugün Kıbrıs

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği’ni (İSG-BİR) tarafından yapılan ortak açıklamada, iş yerlerinde yaşanan elektrik kazalarının önüne geçebilmek için işverenlerin ve çalışanların güvenlik protokollerine uymalarının önemi vurgulandı. Örgütler, denetimlerin düzenli yapılması ve standartlara uygun ekipman kullanılmasının da hem can güvenliği hem de ekonomik kayıpların önlenmesi açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

ELEKTRİK KAZALARININ TEHLİKELERİ VE SEBEPLERİ
EMO ve İSG-BİR’in açıklamasında, işyerlerindeki elektrik kazalarının mesleki sağlık ve güvenlik açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı. Elektrik çarpması, yanıklar ve ark parlaması gibi olayların genellikle hatalı ekipman, yetersiz bakım, tecrübesiz ve geçici istihdam edilen personel ve yetersiz güvenlik protokollerinden kaynaklandığı belirtildi. Özellikle turizm, inşaat ve imalat gibi yüksek riskli sektörlerin savunmasız olduğu ifade edildi.

RİSKLERİN AZALTILMASI İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İşverenlerin, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının hazırladığı risk değerlendirme raporu kapsamındaki eylem planına sıkı sıkıya sadık kalmaları gerektiği vurgulandı. Güvenlik standartlarının uygulanması, düzenli İSG eğitimlerinin verilmesi ve elektrikle uğraşan çalışanlar için kişisel koruyucu ekipman (PPE) kullanımının sağlanmasının önemi vurgulandı. Elektrik sistemlerinin rutin denetimlerinin yapılması gerektiği belirtilerek, İSG Uzmanı tarafından belirlenen düzenleyici yönergelere uyumun kazaları önlemede kritik olduğu ifade edildi.

ELEKTRİK SİSTEMLERİNİN DENETİMİ VE STANDARTLARA UYUMU
İşyeri elektrik sistemlerinin kontrol ve denetimi için Çalışma Dairesi tarafından yetkilendirilmiş Elektrik Mühendislerinin görev alması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Elektrik Mühendisleri Odası ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında imzalanan protokolle, elektrikli cihazların BS 1363 standartlarına uygun 3’lü fiş ile ithalatı ve satışı konusunda sıkı kurallar getirildiği açıklandı. Bu kuralların, güvenlik standartlarını karşılamayan ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek kullanıcıların güvenliğini sağladığı belirtildi.

EV VE İŞYERLERİNDE ELEKTRİK TESİSATLARININ ÖNEMİ
Bildiride, evlerde ve işyerlerinde kullanılan elektrik tesisatlarında herhangi bir kırılma, aşırı ısınma veya arıza tespit edildiğinde, yetkili ve sertifikalı elektrik mühendisleri, müteahhitler veya teknik personel tarafından kontrol edilmesi büyük önem taşıdığı kaydedildi. Elektrik tesisatı ve cihazları üzerinde yetkin olmayan kişilerin yapacağı müdahalelerin, sorunun daha da büyümesine ve can ve mal güvenliğinin tehlikeye girmesine neden olabileceği vurgulandı. Özellikle eski binalar ve kullanıcısı sürekli değişen ev ve işletmelerde, elektrik tesisatlarının periyodik olarak kontrol edilmesinin önemi ifade edildi.

DENETİMLERİN ARTIRILMASI VE SORUMLULARIN BELİRLENMESİ
Açıklamada, elektrik tesisatlarının düzenli denetimlerinin yapılmasının, gerektiğinde profesyonel destek alınmasının ve standartlara uygun ekipman kullanılmasının herkesin güvenliği için vazgeçilmez olduğu belirtildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile iş birliği içinde bir planlama yapılması gerektiği vurgulandı. EMO ve İSG-BİR, elektrik kazalarının önlenmesi ve denetimlerin uygulama prosedürlerinin belirlenmesi için işbirliği içinde çalışacaklarını ve gerçekleşen elektrik kazalarının sorumlularının belirlenmesi için konunun takipçisi olacaklarını kamuoyuna duyurdu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(32) "https://bugunkibris.com/2024/10/" ["reklam_gorseli"]=> bool(false) ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "2" ["reklami_yayinla"]=> bool(false) }