Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, KKTC’de şirket zengini: VARAN-1 I Falyalı ile ortaklık

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyizoğlu'nun yerine 27 Temmuz'da atanan yeni büyükelçi Yasin Ekrem Serim'in, Kıbrıs'ın kuzeyinde diplomasiden çok ticari işleri var. Ortağı olduğu şirketi Falyalı'ya devreden Serim'in ilk ve tek şirketi bu değil...

Türkiye’nin yeni atanan Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in, iki yıl önce suikasta uğrayan ve karanlık iş ve ilişkileriyle tanınan Halil Falyalı ile olan iş ortaklığı gündeme bomba gibi düştü. Bu iş ortaklığı, Northern Associates Trading Limited adlı şirket üzerinden gerçekleşti.

Northern Associates Trading Limited, 19 Mart 2010 tarihinde şimdiki Demokrat Parti milletvekili, o zamanın GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar ve 1988 doğumlu kardeş Halil İbrahim Serim tarafından kuruldu. Şirketin ticari unvanı şimdilerde North Crown Residence ve Unicat University Catering olarak kayıtlı. Şirketin kuruluş amaçları arasında inşaat, turizm, taşımacılık, yurt, bayilik, çocuk oyun ekipmanları, spor salonu, yüzme havuzu, restoran-bar işletmeciliği gibi çeşitli alanlarda hizmet vermek bulunuyor.

Serhat Akpınar hisselerini 2019’da Serim Ailesine devrediyor ve devreye Yasin Serim Ekrem giriyor…

YES HİSSELERİNİ ÖZGE FALYALI’YA DEVRETTİ
Gazetemizin ulaştığı belgelerde, Yasin Ekrem Serim’in 16 Nisan 2021’de hisselerini Özge Taşker Falyalı’ya devrettiği görülüyor. Bu dönemde Halil Falyalı, Halil İbrahim Serim’in hisselerini düşük ücrete devralarak şirket üzerindeki kontrolünü artırdı. 15 Aralık 2020’de gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda şirket sermayesi 2 milyondan 11 milyon liraya çıkarıldı ve bu artışın tamamı Halil Falyalı tarafından karşılandı. Aynı tarihte Halil İbrahim Serim ve Coşkun Özyaşlı, direktörlük ve sekreterlikten ayrıldılar.

21 Eylül 2020 tarihli hissedarlar onay kurulu belgesinde Halil İbrahim Serim’in 6510 hisseye, Yasin Ekrem Serim’in ise 510 hisseye sahip olduğu belirtiliyor. Bu durum, Yasin Ekrem Serim’in Halil Falyalı ile olan iş ilişkilerini doğruluyor. Bilindiği gibi Serim,’in avukatı, konu TBMM’de gündeme geldiğinde önce iddiaları yalanlamış daha sonra da farklı bir açıklama yaparak meselenin bir bina satışı karşılığında hisse devri olduğunu ve Falyalı ile hiçbir ticari ilişkisinin olmadığını belirtmişti.

ŞİRKET ARTIK FALYALI AİLESİNİN
Gazetemizin elindeki 10.01.2024 tarihli belgede ise şirketin direktörlerinin Özge Taşker Falyalı ve babası Mehmet Taşker olduğu görülüyor. Hissedarlar onay belgesinde ise Özge Falyalı ve üç çocuğu görülüyor. Bir diğer belgede 21 Aralık 2023 tarihinde Halil Falyalı’nın üzerindeki çoğunluk hisse, üç çocuğuna eşit şekilde bölüştürüldü. Bu bölüşüm, Halil Falyalı’nın öldürülmesinin ardından gerçekleştirildi.

DİPLOMATİK ÇEVRELER ENDİŞELİ
Yasin Ekrem Serim’in bu karanlık iş ortaklığı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği görevine atanmasıyla birlikte dikkatleri üzerine çekti. Bu bilginin ortaya çıkması, Türkiye’nin diplomatik temsilcilerinin güvenilirliği üzerine ciddi soru işaretleri yaratıyor. Halil Falyalı’nın karanlık iş ve ilişkileriyle bilinen geçmişi göz önüne alındığında, Yasin Ekrem Serim’in bu ortaklıktaki rolü ve gelecekteki diplomatik görevleri hakkında ciddi endişeler oluşmuş durumda.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne atanan Serim’in, bu iş ortaklığı ve ilişkilerinin daha detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği aşikar. Bu durum, hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs’ın uluslararası ilişkilerinde önemli sonuçlar doğurabilir.

YASİN EKREM SERİM KİMDİR?
Yasin Serim, Girne Amerikan Üniversitesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu ve daha sonra Londra’daki Westminster Üniversitesi’nde uluslararası işletme yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. Kıbrıs’ta okurken ailesinin şirketi üniversite binalarının yapımında yer aldı.

Yasin, eski iktidar partisi milletvekili Safiye Seymenoğlu’nun kızı Çağla Seymenoğlu ile evli. Çift, 2014 yılında onur konuğu Recep Tayyip Erdoğan olan gösterişli bir törenle evlendi.

BABA MAKSUT SERİM
Daha önce diplomatik deneyimi olmayan 38 yaşındaki Yasin Ekrem Serim, 16 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı. Atama, büyük ölçüde Erdoğan’ın baş danışmanı olan babası Maksut Serim nedeniyle hükümette çeşitli danışmanlık rollerinin ardından gerçekleşti. Erdoğan’ın “sır küpü” olarak bilinen Maksut Serim, gizli olduğu belirtilen bir takdir fonunu denetliyor. Erdoğan’a danışmanlık rolünün yanı sıra, 2017’den beri devlete ait Halkbank’ta yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

NOT: Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’in gazetemizin belgeleriyle tespit ettiği KKTC merkezli birçok şirketi var. İlerleyen günlerde Bugün Kıbrıs‘ta…

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****