KTOEÖS: Eğitim sistemi gözden çıkarıldı, mücadelemiz sürecek!

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, okullardaki eksikliklere dikkat çekerek, eğitim kalitesinin düştüğünü ve hükümetin bu duruma çözüm üretmediğini belirtti. Eğitimde bütçe azaltılması, yetersiz fiziksel koşullar ve özelleştirme politikaları gibi konulara değinen Eylem, sendikanın mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) bugün düzenlediği basın toplantısında, okulların açılmasına bir ay kalmasına rağmen giderilmeyen eksikliklere dikkat çekti. Bazı sivil toplum örgütü ve sendika temsilcilerinin de destek verdiği basın toplantısında, açıklamayı KTOÖES Yönetim Kurulu adına Sendika Başkanı Selma Eylem okudu.

Eylem, okullardaki eğitim kalitesinin düşmesi, bütçe azaltılması, fiziksel koşulların yetersizliği, hazır olmadan uygulanan tam gün eğitim programı, özelleştirme ve kitap içerikleri ve kadroların yetersizliği gibi konulara değindiği açıklamasında, sendikanın mücadelesinden de bahsetti.

Başkan Eylem, eğitim sisteminin AKP’nin eğitim anlayışı ve ideolojisi doğrultusunda, ekonomik işbirliği paketi adı altında atılan adımlarla niteliksiz hale getirildiğini belirtti. Eğitim Bakanlığı ve hükümetin, kendi ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik bir eğitim sistemi oluşturma hedefine ulaşmaktan uzak olduğunu ifade eden Eylem, öğretmenlerin ve sendikaların bu duruma karşı mücadelesine dikkat çekti.

“EĞİTİMDE NİTELİK GÖZDEN ÇIKARILDI”
Eylem, yaptığı açıklamada, “AKP’nin eğitim anlayışı ve ideolojisi doğrultusunda, elçilik ve memurları aracılığıyla dayatılan talimatlarla Eğitim Bakanlığı ve hükümetin attığı tüm adımlar, nitelikli hale getirme, kendi ülkemizin ihtiyaçlarına, üretimimize yönelik, kendi eğitim sistemimizi oluşturma yönünde olmaktan oldukça uzaktır” dedi.

“BÜTÇELER AZALTILDI”
Eylem, 2023 verilerine göre eğitime ayrılan bütçenin önceki yıllara göre azaltıldığını vurguladı. “Bakanlığın okullara ayırdığı bütçeye baktığımızda, geçtiğimiz akademik yılda (2023-2024) genel orta öğretimde öğrenci başına ortalama 137 TL gibi komik bir rakam belirlenmiştir” şeklinde konuştu.

“OKULLAR DEPREME DAYANIKLI DEĞİL”
Deprem olmadan bile dökülen okullar için yeterli bütçe ayrılmadığını söyleyen Eylem, “Okullarımız bu haldeyken ve deprem olmadan bile dökülürken, milyonlarca lira harcanıp külliye yapımına girişilmiş, inşaatı kısa sürede neredeyse tamamlanmıştır. Ancak devlet okullarımız için halktan vergi toplanarak bütçe yaratılmış fakat bir buçuk yıldan fazladır hala daha depreme dayanıklı hale getirilmemiştir” dedi.

“TAM GÜN EĞİTİM PROGRAMI NİTELİKSİZ”
UBP-DP-YDP hükümeti ve Eğitim Bakanlığı’nın tam gün eğitim programının nitelikli olmadığını belirten Eylem, “Tam gün denilen bu program kalite veya nitelik için olsaydı gerekli şartların yerine getirilmesi gerekirdi” dedi. Bu şartları gerekli ve yeterli bütçe ve yatırım, alt yapı, donanım, kadroları tamamlanmış güvenli standart okul binaları, çağdaş, laik ve bilimsel bir eğitim sistemi olarak sıraladı.

“KADROLAR VE KOŞULLAR YETERSİZ”
Eylem, öğretmen ve idareci kadrolarının yetersiz olduğunu, meslek liselerinde öğretmen kadrolarının eksik bırakıldığını ve çocuk işçiliğin artabileceğini belirtti. “Geçtiğimiz yıl aylarca müdür, muavin kadroları nakil, atama yapmadan eksik bırakılmış, okul idareleri büyük sıkıntılar yaşamıştır. Bakanlık, meslek liselerinde atölye şefi ve bölüm şefi kadrolarını yıllardır hiç açmamayı, eksik bırakmayı ısrarla sürdürmektedir” dedi.

“ÖZELLEŞTİRME VE KİTAP İÇERİKLERİ”
Eğitimin özelleştirmeye teşvik edildiğini ve kitap içeriklerinin bilimsel temellerden uzaklaştırıldığını söyleyen Eylem, “Kitap komisyonlarından izinsiz, habersiz kitap içerikleri bilimi, kadını, toplumsal cinsiyet eşitliğini dışlayacak hale getirilmekte, eğitimin içi boşaltılıp dönüştürülerek sorgulamayan, biat eden, kolay yönetilebilen bireylerden oluşan bir toplum modeli yaratma hedeflenmektedir” dedi.

“SENDİKANIN MÜCADELESİ SÜRECEK”
KTOEÖS Başkanı, sendika yönetim kurulunun bütün bu dayatma ve baskılara boyun eğmeyeceğini vurgulayarak, “Sendika Yönetim Kurulumuz kararlıdır, eğitimimizde, çalışma koşullarımızda, haklarımızda ve toplumumuzda yapılmak istenenlerle ilgili tüm dayatma ve baskılara boyun eğmeyecek, mücadeleye devam edecek ve bu yıl gerekirse okullar açılmayacaktır” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****