Trump, Rusya savaş gemilerinin ABD sahillerine yaklaştığını belirtti

ABD eski Başkanı Donald Trump, Küba'da Rus savaş gemilerinin olduğunu belirterek, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti'nin müstakbel başkan adayı Kamala Harris'e seslendi.

Kasım ayında yapılacak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ve eski ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü Social Truth sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Rusya ve Çin jetlerinin ABD’nin batı kıyılarında uçtuğunu yazdı.

Yaptığı paylaşımda Rus savaş gemilerinin Küba’da olduğunu belirten Trump, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların adayı olması beklenen Kamala Harris’e seslenerek “Rus ve Çin jetleri Batı Kıyıları üzerinde uçuyor. Rus savaş gemileri şu anda Küba’da, sahil kenarımızın 70 mil açığında. Kamala ne yapacak?” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz çarşamba günü Alaska yakınlarında uluslararası hava sahasında uçan ve Rusya ile Çin’e ait toplamda dört bombardıman uçağı Kuzey Amerika hava sınırlarına girmemesi konusunda uyarılmıştı.

Donald Trump’ın kast ettiği uçaklar hakkında Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) açıklama yapmıştı.

NORAD, Amerikan ve Kanada savaş uçaklarını bu jetleri engellediğini belirterek, bunların uluslararası hava sahasında kaldığını ve Amerika veya Kanada hava sahasına girmediğini kaydetmişti.

Rus haber ajansları ise Rusya ait bazı savaş gemilerinin bu hafta sonu Havana limanını ziyaret edeceğini belirtti.

Rusya’nın RIA devlet haber ajansı, ziyarete eğitim ile devriye gemisi ve yakıt ikmali tankerinin katılacağını belirtti. Aynı zamanda Rus denizcilerin Küba Donanması’nın lideri ile de buluşacağı ifade edildi.

Rus donanmasına ait bir fırkateyn ve nükleer güçle çalışan bir denizaltı, geçtiğimiz ay da Havana limanını ziyaret etmişti.

ABD ve Küba’nın tehdit oluşturmadığını belirttiği bu ziyaret, Ukrayna savaşı kaynaklı tansiyonun yükseldiği bu dönemde Rusya’nın bir güç gösterisi olarak görülmüştü.

Havana, ABD Donanma Hava Üssü’ne ev sahipliği yapan Florida Key West’e sadece 100 mil (160 km) uzaklıkta ve bu tür ziyaretler ABD tarafından yakından izleniyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****