POLITICO: Kıbrıs, AB’nin Akdeniz politikalarının yönetiminde önemli rol üstlenmeye hazırlanıyor

ABD merkezli Politico'nun haberine göre, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Akdeniz bölgesi için yeni bir AB komiseri atanmasını planlıyor ve bu pozisyon için Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in adı geçiyor.

Bugün Kıbrıs

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, Avrupa Komisyonu’nda AB’nin Akdeniz politikasını yönetecek yeni bir rol üstlenme konusuna ilgi gösteriyor. POLITICO’ya salı günü verdiği röportajda Hristodulidis, Kıbrıs’ın deniz taşımacılığı ve bölgeyi etkileyen diğer konularda önemli katkılar sunabileceğini belirtti ve bu nedenle Kıbrıslı bir adayın ideal olduğunu vurguladı.

Von der Leyen’in önerdiği yeni Brüksel portföyü, ekonomik meselelerin yanı sıra Kuzey Afrika’dan insan kaçakçılığı ve göç konularına odaklanacak. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ise aynı hafta POLITICO’ya verdiği röportajda bu rolün değerini kabul etti ancak bu pozisyonu bir Yunanlının doldurmasını istemekten kaçındı.

Hristodulidis, “Nakliye ve Akdeniz ile ilgili konulara katkıda bulunabiliriz” dedi. Von der Leyen’in Akdeniz için ayrı bir portföy oluşturma kararının, Kıbrıs’ın bu konuda yaptığı lobi faaliyetlerinin ardından geldiğini belirtti. “Başkan, ısrarlarımız sonucunda bu konuyla özel olarak ilgilenecek bir komisyon üyesine ihtiyaç duyduğunu hissetti.”

Hristodulidis, “Akdeniz portföyünün ne anlama geldiğini, yetkilerin ve sorumlulukların ne olduğunu pratikte görmemiz gerekecek” diyerek, Komisyon başkanıyla başka portföyler hakkında da görüşmeler yaptığını ekledi.

Önümüzdeki birkaç hafta içinde, von der Leyen yeni Komisyonunda hangi görevlerde kimlerin olacağını değerlendirecek. AB hükümetlerinden, von der Leyen tarafından görüşülecek isimleri önermeleri istendi ve ardından istediği kişileri seçecek. Yeni yapılandırılacak Komisyonda hangi ülkelerin en güçlü görevleri alacağı konusunda kapalı kapılar ardında görüşmeler devam ediyor.

Kıbrıslı Rum lider, hükümetine “önemli” bir portföy verilmesi gerektiğini vurguladı. “Artık yeni bir üye devlet değiliz, 20 yıllık deneyimimiz var, bir başkanlık yaptık ve 2026’nın ilk yarısında AB Konseyi’nin ikinci başkanlığını üstleneceğiz. Şimdi Kıbrıs Cumhuriyeti temsilcisinin katma değer sağlayacağına inandığımız bir portföy istiyoruz” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****