Borrell: “İsrail UNRWA’yı terör örgütü ilan etme saçmalığına son vermeli”

İsrail, uzun süredir UNRWA'yı 'Hamas'a göz yummak ve hatta iş birliği yapmak' ve '75 yıllık geçmişe sahip Filistin mülteci krizini devam ettirmekle' suçluyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nu (UNRWA) terör örgütü ilan ederek çalışmalarını yasaklama isteğini “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Borrell, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, UNRWA’nın “terör örgütü” olmadığını belirtirken, yardım kuruluşunun yasaklanmasının “bölgesel istikrarı ve insan onurunu hedef almak anlamına geldiğini” söyledi.

Borrell’in açıklaması, İsrail hükümetinin UNRWA’yı “terör örgütü” ilan eden, ülkedeki çalışmalarını yasaklayan ve çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören üç yasa tasarısının hafta başında mecliste yapılan ilk oylamadan geçmesinin ardından geldi.

Tel Aviv yönetimi, uzun süredir UNRWA’yı ‘Hamas’a göz yummak ve hatta iş birliği yapmak’ ve ’75 yıllık geçmişe sahip Filistin mülteci krizini devam ettirmekle’ suçluyor.

İsrail hükümeti, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupları, yardımları ‘hortumlamak’ ve ‘BM tesislerini askeri amaçlarla kullanmakla’ itham ediyor.

UNRWA ise iddiaları reddediyor.

İsrail’in, BM’ye bağlı yardım ajansının 12 çalışanının Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına karıştığı yönündeki iddiaları, birçok Batılı ülkenin milyonlarca dolarlık fonlarını kesmesine ve Gazze’nin en büyük insani yardım sağlayıcısı hakkındaki tartışmaların yeniden alevlenmesine neden oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail yetkililerinin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA da İsrail’in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

İsrail’in iddialarının ardından 2022 yılı bütçesinin yarısından fazlasını sağlayan ABD ve diğer sekiz Batılı ülke, BM’nin tüm açıklamalarına rağmen ajansa yaptıkları yardımı askıya aldı.

UNRWA on binlerce çalışanı ile Orta Doğu’da milyonlarca insana hayati yardım ve hizmet sağlıyor. İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana Gazze’de sivillere gıda, su ve barınak sağlayan ana tedarikçi oldu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****