Brigitte Bardot’dan Erdoğan’a sokak hayvanları yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısı

Dünyaca ünlü Fransız aktris ve hayvan hakları savunucusu Brigitte Bardot, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazdığı mektupta, Türkiye'deki sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Dünyaca ünlü Fransız oyuncu Brigitte Bardot, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı mektupta sokak hayvanları ile ilgili yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısı yaptı.

Brigitte Bardot Vakfı’nın kurucusu olan 89 yaşındaki ünlü ismin yazdığı mektup, çarşamba günü vakfın sitesinde yayınlandı.

Bardot, Türkiye’de sokak hayvanlarının uyum içinde yaşadığını belirterek, “Türkler, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşama konusunda hem turistleri hem de hayvan severleri mutlu eden bir örnek oluşturmuştur” dedi.

Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak, “Türkiye’nin en sadık dostlarımız olan bu duyarlı varlıklara karşı acımasızlığından ötürü kötülenecek ve eleştirilecek bir ülke hâline gelmesine izin vermeyin” ifadelerini kullandı.

Bardot’nun çağrısı, sokakta yaşayan köpeklerin “insanlar için hayati tehlike oluşturduğu” gerekçesiyle hazırlanan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu’nda kabul edilmesinden bir gün sonra geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yönetiminin dünyadaki örnekleri inceleyerek ve Meclis grubu ile yürüttüğü ortak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan yasa tasarısı ilk günden beri hayvanseverlerin hedefinde.

Yasa teklifindeki en çok tartışma yaratan 5. Maddesinde yapılan değişiklikle, “ötanazi” kelimesi metninden çıkarıldı ve kediler kapsam dışında bırakıldı.

Yeni düzenlemeyle, yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye başkanlarına 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesinin de yolunu açıldı.

Her ne kadar kanun teklifinden “ötanazi” kelimesinin çıkarılması hayvan hakları açısından olumlu bir gelişme olarak görüldüyse de, muhalefet partilerinin temsilcileri bu değişikliğin yeterli olmadığına dair itirazlarını dile getirdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****