Cihat Yaycı: “Kıbrıs’ta iki devlet kabul edilmiş sayılır”

"Yunanistan’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nde teknik yardım adı altında askeri üs inşa etmesi sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam ettiği savı ile ters düşüyor. 1960 Anayasasına göre, Yunanistan’ın adada askeri bir üs için garantör devletlerden onay alması gerekirdi. Onay alınmadığına göre artık Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki devletli yapı olduğu kabul edilmiştir"

Yunanistan yönetiminden birkaç gün arayla Türkiye’ye yönelik gelen açıklamaları değerlendiren emekli tümamiral Cihat Yaycı, Kıbrıs konusuna değindi. Yaycı, Yunanistan’dan gelen açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye gazetesinin haberine göre ülkesinin iyi komşuluk adına fedakârlıklar yaptığını ve sükûnet tavrı takındığını belirten Yaycı, sözlerine şöyle devam etti:

“Yunanistan Savunma Bakanı ‘densiz’ Dendias ‘Eğer Türkiye bizimle iyi geçinmek istiyorsa Libya’daki deniz sınırlandırma anlaşmasından, mavi vatandan doktrininden vazgeçmesi ve TBMM’nin 1995 tarihli kararını iptal etmesi gerekir, yoksa komşuluk olmaz’ diyerek şart koşuyor. Bu da bir kez daha gösteriyor ki Yunanistan devlet anlayışı Türk düşmanlığı üzerine kurulu. Bunlarla iyi niyetli komşuluk nasıl kurulabilir? Yunanistan’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nde teknik yardım adı altında askerî üs inşa etmesinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam ettiği savı ile ters düştüğü savunan Yaycı, 1960 Anayasasına göre, Yunanistan’ın adada askerî bir üs için garantör devletlerden onay alması gerektiğini belirtti. Yaycı “Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’den onay almayarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin fiilen kalktığını göstermektedir. Yani bu adada iki devlet olduğunun bir başka göstergesi anlamına gelir. Onay alınmadığına göre artık Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki devletli yapı olduğu kabul edilmiştir” diye konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****