Kadın sünneti mağduruydu, rekonstrüktif cerrahiyi tercih etti: “Klitorisimi geri istedim”
Somali'den İngiltere'ye kaçan kadın, cinsel organını geri istediğini söyleyerek İngiltere'nin Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) aracılığıyla rekonstrüktif ameliyat olmak için ilk adımı attı.
Shamsa Sharawe, kadın sünnetine karşı yaptığı konuşmalarla dünya çapında Somali toplumu içinde kötü bir üne sahip olmuştu.
6 yaşındayken vulvasına olanları göstermek için çektiği bir videoda, bir gülün yapraklarını jiletle kesti ve ardından çiçekten geriye kalanları dikti. Bu TikTok gönderisi viral oldu ve 16 ay önce ilk kez paylaşılmasından bu yana yaklaşık 12 milyon kez görüntülendi.
TikTok’ta Shamsa Araweelo adını kullanan kadın, 18 yaşına girdikten kısa bir süre sonra nasıl zorla evlendirildiğini ve tecavüze uğradığını anlattı.
Daha sonra 6 ay uğraşarak İngiltere’ye kaçtığını ifade eden kadın, cinsel organını geri istediğini söyleyerek İngiltere’nin Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) aracılığıyla rekonstrüktif ameliyat olmak için ilk adımı attı.
Söz konusu cerrahinin mümkün olduğunu, doğduğu ülke olan Sierra Leone’ye yaptığı bir ziyaret sırasında, çocukken kadın sünneti geçirmiş olan Alman vatandaşı Haja Bilkisu’nun kendisiyle temasa geçmesiyle öğrendi.
Sharawe’nin gül videosuna yanıt veren Bilkisu, Almanya’nın Aachen kentindeki Luisenhospital’da Dr. Dan mon O’Dey sayesinde klitorisini yeniden yaptırdığını açıkladı.
Sharawe BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu kez benim rızamla olmasına rağmen yeniden kesilme fikrinden çok korkuyordum ama ruh sağlığım için bunu yapmak zorundaydım. Tek istediğim bir daha asla acı hissetmemekti” diye konuştu.
Ameliyat, ağrıyı azaltmak ve bir kadının cinsel yaşamını eski haline getirmek için klitoris ve labiaların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Sharawe’nin durumunda kalçasından alınan bir doku kullanıldı ve kistlerin ve yara dokusunun çıkarılması sağlandı. Bazı durumlarda vajinal açıklık da normale döndürülerek genişletilebiliyor.
Kadın sünnetini sona erdirme konusundaki kararlılığıyla geçen yıl BBC’nin 100 kadın listesinde yer alan Sharawe, kendisi gibi başka kadınların da seçeneklerini öğrenebilmeleri için yolculuğunu paylaşmaya karar verdi.
Şu anda 10 yaşında bir kızı olan ve bekar bir anne olan Sharawe 32 bin dolar toplayarak Aralık ayında 4 buçuk saatlik bir prosedür geçirdi.
3 hafta boyunca Almanya’da kalan kadın sünneti karşıtı aktivist ve öğretim görevlisi, dönüşünde iyileşme sürecinde aylarca evinden çıkamadığını ifade etti. Bu süreçte çalışamadığını ve borçlandığını belirten kadın, “Kendiniz için seçmediğiniz ya da sizin yaratmadığınız bir hasarın bedelini ödemek gerçekten adil değil” diye konuştu.
Klitoris rekonstrüksiyonu Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, İsveç ve İsviçre’de kamu sağlık sigortası tarafından karşılanıyor.
Uzmanlar, kadın sünneti uygulanan kız çocuklarının ve kadınların çoğunluğunun yaşadığı Afrika’da, ameliyata erişim sadece Kenya ile sınırlı; burada hastalar yaklaşık bin sterlin ödemek zorunda kalıyor. Mısır’da ise masraflar sivil toplum örgütleri tarafından karşılanabiliyor.
Kenya’da uzman olan Dr. Adan Abdullahi, “Herkes bu uygulamadan faydalanabilir ancak her cerrah bu ameliyatı yapamaz. Karmaşıktır ve her hasta da farklıdır” dedi.
Uzmanlar, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi diğer sorunların da önemli ölçüde iyileştirilebileceğini söylerken, hastalarının sıklıkla öz saygılarında artış ve “tamamlanmışlık hissi” yaşadıklarını ekliyor.