İsrail Yemen’i vurdu, Husiler misillemeye hazırlanıyor: “Yeni bir aşamasının habercisi”

İsrail savaş uçakları, Yemen'de Husilerin kontrolündeki Kızıldeniz kıyısında bulunan Hudeyde Limanı'na saldırdı.

İsrail savaş uçaklarının vurduğu Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde Limanı’nda güçlü patlamalar meydana geldi.

Husilere ait el-Mesire televizyon kanalı, limandaki petrol depolarına düzenlenen hava saldırılarında ölen ve yaralananlar olduğunu aktardı ancak sayıya ilişkin bilgi vermedi. Husilere ait haber ajansı SABA ise 80 kişinin yaralandığını duyurdu.

Husiler cuma sabaha karşı İsrail’e hava saldırısı düzenlemişti. ABD Büyükelçiliği yakınına düşen füze nedeniyle bir kişi hayatını kaybetmişti.

Hudeyde Limanı yakınlarında güçlü patlamalar meydana geldi.

NETANYAHU: BİZE ZARAR VEREN HERKES BEDELİNİ ÖDEYECEK
İsrail ordu sözcülüğü, İsrail savaş uçaklarının Hudeyde kentinde Husilere ait “askeri hedefleri” vurduğunu açıkladı. Husilerin İsrail’e düzenlediği yüzlerce saldırıya karşı misilleme yapıldığı savunuldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Her şekilde, her cephede kendimizi koruyacağız. Bize zarar veren herkes saldırganlığının bedelini çok ağır ödeyecek” ifadelerini kullandı.

İsrail Meclis Başkanı Amir Ohana sosyal medya hesabından Hudeyde’deki saldırı sonrası çıkan yangınların fotoğrafını paylaşarak “Bu, tüm Ortadoğu’ya bir mesajdır” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (solda), İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi (sağda), saldırıları Tel Aviv’deki harekat merkezinden izledi.
Husiler: Sivil tesisler vuruldu

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “İsrail’in, Hudeyde Limanı’ndaki petrol tankları ve elektrik santralinin de aralarında bulunduğu sivil tesisleri hedef alan acımasız saldırısının, Yemen’in Gazze’ye verdiği desteği durdurması için düzenlendiğini” belirtti.

Abdusselam, “Bu, (Gazze’ye verilen desteğin durması) gerçekleşmeyecek bir düştür. Bu saldırı, Yemen halkının ve silahlı kuvvetlerinin sadece kararlılığını ve azmini artıracaktır” ifadesini kullandı.

Husi hareketinin Petrol Bakanı yapılan açıklamada, ülkede yeterli miktarda petrol ürünü bulunduğu belirtildi,”benzin istasyonlarına giderek krize yol açılmaması” istendi.

“İSRAİL’DEKİ KRİTİK HEDEFLERİ VURMAKTA TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ”
İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Hudeyde’ye düzenlenen hava saldırısı öncesinde İsrail güvenlik kabinesi gizlice toplandı. Katılımcılardan toplantıya çağırıldıklarını kimseye bildirmemeleri istendiği aktarıldı.

Yediot Ahranot gazetesi İsrail donanmasının, Husilerden gelecek olası bir misillemeye karşı Kızıldeniz’de teyakkuz haline geçtiğini belirtti.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, “Bu bariz saldırıya karşılık verecek, İsrail’deki kritik öneme sahip hedefleri vurmakta tereddüt etmeyeceğiz. Önceki açıklamamızdaki gibi Tel Aviv’in güvenli olmadığını vurguluyoruz” dedi.

HİZBULLAH: YENİ VE TEHLİKELİ BİR AŞAMASININ HABERCİSİ
İran, İsrail’in Yemen’e saldırısını kınayarak, Tel Aviv’in Gazze’de işlediği suçların yanı sıra Yemen’deki saldırılarının öngörülemeyen sonuçlarından İsrail ile başta ABD olmak üzere destekçilerinin sorumlu olacağını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, saldırının bölgede gerilimin tırmanmasına ve savaşın yayılması riskine yol açacağını ifade etti; İsrail’in Gazze’de işlediği suçların yanı sıra Yemen’deki saldırılarının öngörülemeyen sonuçlarından İsrail ile başta ABD olmak üzere destekçilerinin sorumlu olacağını belirtti.

Hizbullah’tan yapılan açıklamada “Bu olay, Filistin halkının savunmasında ve bölge genelinde (Yemen’in) önemli bir cephe olduğunu ispat etmektedir” ifadelerine yer verildi. İsrail’in saldırısının Husileri zayıflatmayacağı, aksine “gücünü ve kararlılığını artırarak direnişin zaferine yol açacağı” vurgulanan açıklamada, “Siyonist düşmanın attığı aptalca adımın, tüm bölgede son derece önemli bir çatışmanın yeni ve tehlikeli bir aşamasının habercisi olduğuna inanıyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu.

Bu açıklamanın ardından İsrail, ülkenin kuzeyine Lübnan’dan 45 roketin atıldığını duyurdu. Hizbullah’ın daha sonra insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıda 2 İsrail askeri yaralandı. İsrail de Lübnan’na hava saldırısı düzenledi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
Husiler, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını 7 Ekim 2023’te yeniden başlatmasına yanıt olarak, Kızıldeniz üzerinden İsrail’i füze ve İHA’larla hedef almıştı.

Husiler daha sonra İsrail’e giden ve İsrail’le bağlantılı gemilere de saldıracaklarını açıklamıştı. Husiler, 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da İHA ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze İHA’ları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze İHA’larla hedef alındığını duyurdu.

ABD ve İngiltere, Yemen’e 12 Ocak günü sabaha karşı ilk hava saldırısını düzenlemişti ve sonraki günlerde de saldırılarını sürdürmüştü.

Saldırılar üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’in merkezindeki ABD Büyükelçiliği yakınlarında cuma yerel saatle gece 03.00’te İHA saldırısıyla güçlü bir patlama meydana gelmişti. Patlamada, 1 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi şarapnel parçaları ve patlamanın etkisiyle yaralanmıştı.

Yemen’deki Husiler, Tel Aviv’i radarların tespit edemeyeceği, hava savunma sistemlerinin engelleyemeyeceği, “Yafa” isimli yeni bir İHA ile hedef aldığını açıklamıştı.

Husiler, İsrail’in merkezini hedef almaya devam edeceklerini ve Tel Aviv’in kendileri için “güvenli olmayan bölge” olduğunu duyurmuştu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İHA saldırısına “gerekli karşılığı vereceklerini” söylemişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****