Çin’den, Von der Leyen’e uyarı: “Ateşle oynuyor”

Pekin yönetimi, kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'daki statükoya saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Ursula von der Leyen'i uyardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Genel Müdürü Wang Lutong, Avrupa Komisyonu başkanlığına yeniden seçilen Ursula von der Leyen’i ülkenin içişlerine “fazla müdahale” ettiği gerekçesiyle kınadı.

Lutong, Cuma günü yaptığı açıklamada “Tayvan konusunda ateşle oynamak son derece tehlikelidir. [İç işlere] karışmak ve hatta [Tayvan ile] güçlerini birleştirmeye çalışmak Avrupa için hiçbir şekilde doğru bir seçim değildir” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen’in Avrupa Komisyonu başkanlığı seçimleri için sunduğu 30 sayfalık manifestosunda, Asya ülkeleri ile “ortak çalışmayı” vurgularken, Çin’in Tayvan üzerindeki statükoya müdahale etmesine karşı da çaba sarf edileceğini belirtti.

Leyen, Pekin yönetiminin Tayvan Boğazı’nda yıllardır süren siyasi çıkmazı zorla değiştirebilecek askeri müdahale dahil olmak üzere her türlü faaliyetten kaçınması gerektiğini savunuyor.

Ancak Tayvan lehine herhangi bir açıklama Çin açısından kırmızı çizgi niteliği taşıyor.

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), resmi adı Çin Cumhuriyeti (ÇC) olan Tayvan’ı anakara ile bağlanması gereken ayrılıkçı bir eyalet olarak görüyor.

Tayvan ise bu görüşü reddederek, demokratik kurumlarını yıllar içinde inşa eden adanın fiilen bağımsız bir ulus olduğunu savunuyor.

Tayvan, von der Leyen’in yeniden Avrupa Komisyonu Başkanı seçilmesini tebrik etti.

Tayvan’ın yeni cumhurbaşkanı William Lai ikili temasları yeniden başlatmayı teklif etti ancak asla ÇHC’nin hâkimiyetine girmemek konusunda ısrar ediyor.

AB Tayvan’ı tanımıyor ve başkenti Taipei’de büyükelçiliği bulunmuyor. Bunun yanı sıra, iki taraf yenilenebilir enerji, güvenlik, araştırma, veri koruma, insan hakları gibi konularda düşük düzeyde ilişkileri sürdürmeye devam ediyor.

AB’nin Çin ile ilişkilerindeki bozulmanın bir sonucu olarak, Tayvan ile ilişkileri son yıllarda gelişim gösterdi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yeniden seçilmesinden dolayı Leyen’i kutladı. Bakanlık açıklamasında, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara yönelik yüksek düzeydeki destek ve ilgisinden dolayı [Leyen’e] takdirlerini ifade etti.

Açıklamada “Tayvan, gelecekte de kurallara dayalı uluslararası düzeni korumak ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliklerinde yeni bir sayfa açmak için AB ile daha fazla işbirliği yapacaktır” denildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****