Avrupa Komisyonu, Türkiye’den Kıbrıs için acil taahhüt bekliyor

Avrupa Komisyonu biriminden yapılan açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde barışçıl bir çözüm bulunması için Kıbrıs'taki iki toplumun ve özellikle Türkiye de dâhil olmak üzere ilgili tüm tarafların acilen samimi bir taahhütte bulunmaları gerektiği belirtildi.

Bugün Kıbrıs

1974 yılında yaşanan trajik olayların yıldönümünü anarken, Avrupa Dış İlişkiler Servisi (EEAS) Sözcüsü, Kıbrıs sorununa yönelik önemli bir açıklama yaptı. Sözcü, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hâlâ bölünmüş durumda olmasının Kıbrıs halkı üzerinde derin etkiler yarattığını vurguladı. Zoraki bir bölünmenin çözüm olamayacağını belirten EEAS, birleşik bir Kıbrıs için hâlâ umut olduğunu ifade etti.

EEAS Sözcüsü, BM öncülüğündeki çabalar ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde barışçıl bir çözüm bulunması için Kıbrıs’taki iki toplumun ve özellikle Türkiye de dâhil olmak üzere ilgili tüm tarafların acilen samimi bir taahhütte bulunmaları gerektiğini belirtti. Jeopolitik yapıda yaşanan geniş çaplı değişimler ve krizler karşısında, Kıbrıs sorununa BM’nin belirlediği çerçevede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak amacıyla tüm tarafların güçlerini birleştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Açıklama şöyle:
“Bu hafta, üzerinden yarım asır geçmesine rağmen etkilerini hâlâ hissettiğimiz 1974 yılındaki trajik olayların yıldönümünü anıyoruz.

Çok fazla zaman kaybedildi.

Bugün, AB üyesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hâlâ bölünmüş durumda olması her şeyden önce Kıbrıs halkı için derin etkiler doğurmaktadır.

Zoraki bir bölünme asla çözüm olamaz. Daha iyi bir gelecek için, birleşik bir Kıbrıs için hâlâ bir umut var.

Kıbrıs sorununa BM öncülüğündeki çabalar ışığında ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları temelinde barışçıl bir çözüm bulunması için, Kıbrıs’taki iki toplumun ve özellikle Türkiye de dâhil olmak üzere, ilgili tüm tarafların acilen samimi bir taahhütte bulunmaları gerekmektedir.

Jeopolitik yapıda yaşanan geniş çaplı değişimler ve krizler karşısında, Kıbrıs sorununa BM’nin belirlediği çerçevede, tüm Kıbrıs halkı ve Doğu Akdeniz’deki istikrar ve güvenlik için adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak amacıyla güçlerimizi birleştirmemiz gerekmektedir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****