Yunan adalarında su kıtlığı nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

Ada sakinleri, su kaynaklarının kuruması nedeniyle acil müdahale talep ediyor.

Orman yangınları, aşırı sıcaklar ve düşük yağışların neden olduğu su kıtlığı bazı Yunan adalarını yüzme havuzlarını yasaklamaya ve tuzdan arındırma yöntemine yönelmeye zorladı.

Haziran ayında şimdiye kadarki en erken sıcak hava dalgasının yaşandığı Yunanistan’da, bazı adalar yeni bir krizle karşı karşıya: su kıtlığı.

Kiklad bölgesindeki Yavuzca (Sifnos), Oniki Adalar’daki İleryoz (Leros), Kefalonya’daki Sami ve Girit’in bazı bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildi.

Başkent Atina’yı da içine alan Attika yarımadasında da su seviyesi oldukça düşük.

Reuters’ın aktardığına göre, Ege’nin güneyindeki Nakşa Adası’ndaki (Naxos) en büyük rezervuar az yağış ve sıcak hava nedeniyle kurudu.

SU SIKINTISININ SEBEBİ NE?
Geçtiğimiz aylarda yağışın az olması ya da hiç olmaması ve 40 dereceye varan kavurucu sıcaklıklar, adalardaki yetersiz altyapı ve tuzdan arındırma ünitelerinin bakımsızlığı nedeniyle sorunu iyice kötüleştirdi.

Haziran ayında Serifos’ta çıkan ve adanın su şebekesinin bir kısmını tahrip eden orman yangınları da bazı bölgelerde sorunu iyice derinleştirdi. Ada, şu anda son 20 yılın en düşük su rezervine sahip.

Su temini ve sulama ihtiyacının zirvede olduğu bu dönemde, barajlar ihtiyacı karşılayamadığı için çiftçiler özellikle zor durumda kaldı. Reuters’a göre, çiftçilerin bazıları düşük su seviyeleri nedeniyle deniz suyuyla kirlenmiş kuyulardan faydalanmak zorunda kaldı.

Ülke genelinde yoğun turizm sezonu devam ederken, yüksek ziyaretçi sayısı da altyapı ve kaynakları zorluyor.

Batı Attika Üniversitesi’nde hidrolog ve öğretim görevlisi olan Elissavet Feloni, Yunan haber kanalı Naftemporiki’ye verdiği röportajda, artan inşaat ve yüzme havuzlarının kontrolsüz kullanımının adalardaki su sıkıntısını iyice derinleştirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) iklim ajansı Copernicus’a göre, geçtiğimiz ay küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayı ve rekor kıran sıcaklıkların yaşandığı 13. ay oldu. Bu aynı zamanda dünyanın sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 C daha sıcak olduğu 12. ay oldu.

SU KITLIĞIYLA NASIL MÜCADELE EDİLİYOR?
Kuraklığın önümüzdeki aylarda da devam etmesi beklenirken, su tüketiminin kontrol altına alınması ve hükümetin daha sıkı denetim yapması çağrısında bulunuldu.

Kerpe (Karpathos) ve Koyunluca’de (Serifos) yüzme havuzlarının doldurulmasına kısıtlamalar getirmesi ile bazı adalar şimdiden duruma el koymuş durumda. Girit Adası’nda yer alan Viannos’da ise sulama amaçlı su kullanımına katı sınırlamalar getirildi.

Oniki Ada’nın bir parçası olan İlipsi’de de turizme yönelik daha sürdürülebilir bir yaklaşımı teşvik etmek amacıyla 2023 yılının sıcak yaz aylarında yüzme havuzlarının inşasını yasakladı.

Reuters’in haberine göre, kuzeydeki Taşoz Adası (Thassos) ise deniz suyunu içilebilir hale getirmek için bir tuzdan arındırma tesisine yatırım yapıyor.

Olağanüstü hal ilan edilen yerlerde su transferi, kaynakların iyileştirilmesi ve hükümet fonlarına erişim süreçleri hızlandırıldı.

Yerel haberlere göre, Girit’te üç yeni kuyu açılması planlanırken, donanma İleryoz’a su sevkiyatı yaptı.

Euronews Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

array(4) { ["reklam_linki"]=> string(31) "https://guvensigortakibris.com/" ["reklam_gorseli"]=> string(63) "https://bugunkibris.com/wp-content/uploads/2024/11/mavi-gif.gif" ["hangi_pragraflar_arasina_geldin"]=> string(1) "3" ["reklami_yayinla"]=> bool(true) }