Menendez rüşvet ve yolsuzluktan suçlu bulundu
ABD'li Senatör, 25 Ağustos'ta Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Rumların mücadelelerine katkı ve "Helenizm"e hizmetlerinden dolayı Havari Barnabas Altın Madalyası ödülüne layık görülmüştü.
ABD’de rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları ile yargılanan Senatör Bob Menendez suçlu bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri’de (ABD) hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları ile yargılanan eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Senatör Bob Menendez, Salı günü mahkeme jürisince suçlu bulundu.
Menendez’e yöneltilen suçlamalar arasında New Jerseyli bir iş insanından altın ve nakit rüşvet almak, Mısır hükümeti adına yabancı ajan olarak faaliyet göstermek, Mısır istihbarat yetkilileriyle görüşmeler yapmak ve ülkenin ABD askeri yardımına erişimini sağlamak iddiaları bulunuyor. Jüri, Menendez’in bu iddiaları kapsayan 16 ayrı suçlamanın tamamından suçlu olduğuna karar verdi.
Jüri kararı, Demokrat senatörün müttefiklerini ceza soruşturmalarından korumak ve ofisinin gücünü kötüye kullanarak kendisini ve eşi de dahil olmak üzere yakınlarını zenginleştirmekle suçlandığı dokuz haftalık bir yargı sürecinin ardından geldi.
Associated Press’in (AP) haberine göre, karar okunurken, 70 yaşındaki Menendez zaman zaman jüriye baktı ve önündeki bir belgeye not aldı.
Menendez duruşmada ifade vermedi ancak kamuoyunda yalnızca Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olarak görevini yaptığını savundu. Menendez ayrıca, FBI’ın New Jersey’deki evinde bulduğu altın külçelerinin eşi Nadine Menendez’e ait olduğunu ileri sürdü.
Nadine Menendez’e de suçlamalar yöneltildi ancak meme kanseri ameliyatı nedeniyle duruşması ertelendi.
Manhattan’daki federal mahkemede verilen karar, kasımda yapılacak seçimlerden dört ay önce gelirken, Menendez’in bağımsız aday olarak yeniden seçilme şansını büyük oranda ortadan kaldırdı.
İSTİFA ÇAĞRISI
Kararın açıklanmasının hemen ardından, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Menendez’e istifa etmesi için çağrıda bulundu.
Schumer, “Söz konusu kararın ışığında, Senatör Menendez şimdi seçmenleri, Senato ve ülkemiz için doğru olanı yapmalı ve istifa etmeli,” ifadelerini kullandı.
70 yaşındaki Senatör, 16 ayrı suçlamadan hakim karşısına çıkarılmıştı. 29 Ekim’de hüküm giymesi beklenen Menendez’in karşı karşıya olduğu 16 suçlamanın en ciddileri için 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.
Öte yandan Menendez, hakkındaki bütün suçlamaları redderek, masum olduğunu iddia etmişti.
Jürinin kararı, çiftin New York yakınlarındaki varlıklı bir topluluk olan Englewood Cliffs’teki evine Haziran 2022’de yapılan FBI baskını da dahil olmak üzere uzun soluklu bir soruşturmanın sonucu.
FBI ajanları, evde yaklaşık 150.000 dolar değerinde altın külçeleri ve çoğunluğu 100 dolarlık banknotlardan oluşan toplamda 480.000 dolardan fazla nakit para buldu. Garajda ise bir adet Mercedes-Benz Cabriolet bulunduğu bildirildi.
Senatöre ait eşyalar arasında nakitle dolu çoraplar, ayakkabı kutuları ve ceketlere de el konulmuştu.
Duruşmada savcılar, altın külçeleri, nakit para ve arabanın rüşvet olduğunu iddia etti. Savunma avukatları ise bu iddiaları reddederek, altının Menendez’in eşine ait olduğunu ve eşinin mali sorunları hakkında kendisini bilgilendirmediğini, evin neredeyse haciz edilecek kadar kötü durumda olduğunu savundu.
Savcılığın hazırladığı iddianamede, evde bulunan altın külçeler ve gizli nakit paranın yanı sıra Menendez’in, Kongre’de yabancı ülkelere yapılacak askeri yardımlar üzerinde söz sahibi olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı süresince Mısır’a resmi yardımlardaki etkisi ile New Jersey’deki Mısır kökenli iş insanları ve şirketleri ile girdiği ilişkiler de yer alıyordu.
Suçlamaların ertesi gününde Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı’ndan ayrılmak durumunda kalan Menendez, partisinden ve kamuoyundan gelen baskılara rağmen Senatör koltuğunu bırakmamakta direnmişti.
Geçtiğimiz eylül ayında duyurulan suçlamalar zamanla genişletilerek rüşvet, gasp, dolandırıcılık, adaleti engelleme, komplo ve Menendez için Mısır adına yabancı ajan olarak hareket etme suçlamalarını da içerdi.
Savcılık, rüşvet karşılığında Menendez’in iş insanlarına fayda sağlayacak çeşitli eylemlerde bulunduğunu ileri sürdü.
BOB MENENDEZ KİMDİR?
Menendez’in siyasi kariyeri, 1974 yılında, liseden mezun olduktan iki yıl sonra, New Jersey’deki Union City eğitim kuruluna seçilmesiyle başladı. Daha sonra eyalet yasama organında görev yaptı ve 1992’de ABD Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 2006 yılında ise ABD Senatörü oldu.
Menendez, hakkında iki kez iddianame hazırlanan tek ABD Senatörü.
İlk olarak 2015 yılında, rüşvetle suçlansa da jüri oy birliğine varamadı.
Seçmenler, bu davanın düşmesini “aklanma” şeklinde yorumlayarak, Menendez’i Senato’ya geri gönderdi.
Geçtiğimiz yaz hakkında ikinci kez iddianame hazırlanmasının ardından Menendez, Küba kökenine atıfta bulunarak ayrımcılık gördüğünü iddia etti.
Duruşma devam ederken, bağımsız olarak yeniden seçim için aday olacağını duyurdu.
Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez, ABD Kongresi’nde verdiği Türkiye karşıtı yasa tasarıları ile biliniyor.
Menendez, ABD tarafından Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’deki politikalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi ile Komite Başkanı olduğu dönemde adından sıkça söz ettirdi.
Euronews Türkçe