Yeniden başkan seçilen Mestola’dan Kıbrıs mesajı: “AP Kıbrıs meselesinde üzerine düşen rolü oynamaya hazır”

"Kıbrıs'ın yapay olarak ikiye bölünmesinin üzerinden 50 yıl geçti" diyen Metsola, "BM liderliğinde ilerleme kaydedebilecek nesil olmalıyız. Sonunda, BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu ve Avrupa değerlerimizle örtüşen sürdürülebilir bir çözümle Avrupa tarihindeki bu karanlık boşluğu kapatmalıyız" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak yeniden seçilmesinin ardından yaptığı açılış konuşmasında Roberta Metsola, Kıbrıs’ın 50 yıllık bölünmüşlüğüne atıfta bulunarak Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs meselesinde üzerine düşen rolü oynamaya hazır olduğunu belirtti.

CNA’in haberine göre basın toplantısında bir Kıbrıslı gazetecinin, sorusuna cevaben Metsola, 2022’de ilk kez Başkan seçildiğinde yaptığı konuşmayı hatırlattı ve o zaman Kıbrıs bölünmüş kaldıkça Avrupa’nın tam olarak bütünleşmiş sayılamayacağını belirtti.

Çarşamba günü AP Genel Kurulu’nda bu konuda bir açıklama yapılacağını ve “AP’nin üzerine düşen rolü oynamaya hazır olduğu ve tüm tarafları kendi rollerini oynamaya çağırdığı” yönünde güçlü bir mesaj gönderileceğini söyledi.

Metsola, Avrupa Parlamentosu üyelerinin beklentilerini karşılamak için elinden geleni yapacağına dair söz verdi. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun kıtadaki tüm insanları temsil edeceğini vurguladı. Metsola şöyle devam etti: “Avrupa, bir zamanlar doğal karşıladığımız değerler uğruna birçok kişinin verdiği mücadeleyi hatırlayan ve takdir eden bir kıta olmalıdır. Geçmişten ders çıkaran ve bu idealleri yaşatan bir Avrupa’ya ihtiyacımız var.”

Hayal ettiği Avrupa’yı tarif ederken, “hepimize saygı duyan, ortak tarihimize cevap veren” bir Avrupa mesajını veren AP Başkanı, toplumlarımızdaki kutuplaşmanın daha kutuplaşmış siyasete ve siyasi şiddete yol açtığını belirtti. Bunun vatandaşları yabancılaştırdığını, Avrupa projesine olan umudu ve inancı inşa etmek yerine nefret ve öfkeyi beslediğini söyledi.

“Bu Parlamento’da bir şeyler inşa etmek, yıkmak değil ve ortak iyiliği isteyenlere ses vermek istiyoruz. Otokratik rejim isteyenlerin karşıtıyız. Herkesin eşit olduğu ama aynı olmadığı, eşit fırsatlara sahip olduğu bir Avrupa istiyoruz.”

Avrupa yapısının kapsayıcılığını vurgulayan Metsola, Avrupa Parlamentosu üyelerinin onayladığı yasaların AB’deki tüm köyler, şehirler ve adalar için faydalı olacağını belirtti. “Politikaların gençler, çiftçiler, sanayi ve tüm vatandaşların yararına olduğundan emin olmalıyız” mesajıyla beraber “devraldığımızdan daha iyi bir Avrupa yaratma sorumluluğunu” vurguladı.

Ayrıca, diktatörce yayılmacılığı sınırlayacak güvenlik ve savunma çerçevesini güçlendirmemiz gerektiğini kaydeden Metsola, “Stratejik özerkliğimizi savunacak, barıştan yana olacak bir Avrupa istiyoruz. Kaliteli iş imkânlarıyla piyasadaki konumumuzu güvence altına alarak rekabet gücümüzü artıracak bir Avrupa” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola, kurumun iklim değişikliği konusundaki çabalarını sürdüreceğini belirtti. Çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için öncü rol oynamaya devam edeceklerini vurguladı.

Sosyal hakların önemine dikkat çeken Metsola, adil ücret ve emeklilik maaşlarının gerekliliğinden bahsetti.

Göç ve iltica konularında uygun yasaların uygulanması gerektiğini belirten Metsola, insan odaklı geri dönüş politikası ve etkili sınır yönetiminin önemini vurguladı.

Ayrıca dijital çağın sunduğu fırsatlar, yapay zekâ kullanımı ve yanlış bilginin yayılmasını engelleme konularına değindi.

Metsola, Avrupa’nın kapsayıcılığını vurgulayarak, AP üyelerinin onayladığı yasaların AB’deki tüm yerleşim yerlerine fayda sağlayacağını belirtti. Politikaların tüm vatandaşların yararına olması gerektiğini ve daha iyi bir Avrupa yaratma sorumluluğunu vurguladı.

AP Başkanı, toplumda artan ayrımcılık, İslamofobi ve Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmenin önemini vurguladı. Nefret ve şiddetin siyasi hayatta yer almaması gerektiğini belirterek, herkesin kendini ait hissettiği bir Avrupa vizyonunu paylaştı.

Demokrasinin sürekli korunması gereken bir değer olduğunu ve bazı kesimlerce tehdit altında görüldüğünü ifade etti. Ukrayna’nın Avrupa Parlamentosu için hâlâ öncelikli bir konu olduğunu ve yakın zamanda Kiev’e bir ziyaret gerçekleştirdiğini belirtti.

Metsola, Orta Doğu’da yaşanan olaylarla ilgili olarak, insani değerlerin, iki devletli çözümün, kalıcı barışın ve rehinelerin serbest bırakılmasının önemini vurguladı.

Ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun İran, Irak ve Afganistan’daki kadınların hakları için mücadele ettiğini, Belarus’ta demokrasi için çaba gösterenleri desteklediğini ve Avrupa değerleri uğruna protestolarda zorluklar yaşayanların yanında olduğunu belirtti.

Genel Kurulda oylanması beklenen ve Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesine ilişkin ilk karara temas eden Metsola, başka bir soruya yanıt olarak, yaklaşan ABD seçimleri bağlamında, Atlantik ötesi ilişkilerin sağlam kalacağı yönündeki umudunu dile getirdi.

Roberta Metsola, salı günü öğleden sonra Avrupa Parlamentosu Başkanlığı görevine tekrar seçildi ve şimdiye kadarki en yüksek oy sayısı olan 562 oyu elde etti. Bu olay hakkındaki görüşü sorulduğunda şunları söyledi: “Bağlantılar kuracağımı belirtmiştim. Bu fırsatı değerlendirerek temsil ettiğim Avrupa yanlısı çoğunluk adına güçlü bir mesaj iletmek istiyorum. Merkez sağlam kaldı.”

Avrupa Parlamentosu’ndaki aşırı sağ siyasi grupların yükselişiyle ilgili bir soruya cevaben, çoğunlukların yıkıcı değil, yapıcı olanların etrafında şekilleneceğini belirtti. “Bu çoğunluklarla iş birliği yapabilirim. Son aylardaki endişelerin aksine, bu haftanın merkezin üstünlük sağlayabileceğini göstereceği konusunda umutluyum” diye ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****