Protokol imzalandı: Çin elektrikli araç devi BYD Türkiye’de üretim tesisi açacak
"Yatırımın önemi; 1997’den bu yana doğrudan yapılan ilk yabancı otomobil yatırımı. En son Honda yapmış, o da 2 yıl önce fabrikayı satıp çıkmıştı.”
Çin’in elektrikli araç devi BYD ve Türkiye arasında Pazartesi günü bir yatırım anlaşması imzalandı. Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki törende imzaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu attı.
Anlaşmaya göre BYD, Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırım yaparak yıllık 150 bin araç kapasiteli üretim tesisi ve ayrıca araştırma-geliştirme merkezi açacak.
Bakan Kacır’ın sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, fabrikanın 2026 sonunda üretime başlaması ve 5 bin istihdam oluşturması hedefleniyor.
ÖZPEYNİRCİ: 1997’DEN BU YANA BİR İLK!
Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, söz konusu gelişmeyi sosyal medya hesabından şöyle yorumladı: “BYD, meclise sunulan ve ÖTV indirimi içeren kanun teklifine göre ilk etapta şarjlı hibrit (PHEV) model üretebilir. Zaten elektrikli üretmek istese orada ÖTV düşüktü. Ayrıca bu yatırımla, süreci bilmiyorum ama ithal edeceği araçları da gümrük vergisinden muaf getirecek. Bu arada bu yatırımın önemi; 1997’den bu yana doğrudan yapılan ilk yabancı otomobil yatırımı. En son Honda yapmış, o da 2 yıl önce fabrikayı satıp çıkmıştı.”
Çinli elektrikli araç şirketleri, Çin devletinden aldıkları sübvansiyonlar sayesinde küresel piyasada haksız rekabet oluşturmakla suçlanıyor. Avrupa Birliği, geçtiğimiz hafta Çin elektrikli araçlarına yüzde 38’lik ek bir gümrük vergisi getirdi. AB, Çin devleti tarafından firmalara sunulan sübvansiyonların Avrupalı otomobil üreticileri için bir tehdit olduğunu belirtiyor.