Japonya ve Filipinler, Çin tehdidine karşı savunma anlaşması imzaladı

Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki konumu ve Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan’a yakınlığı nedeniyle ABD’nin de ittifak kurma çabalarının ve askeri planlarının merkezinde yer alıyor.

Filipinler ve Japonya, Çin’in artan etkisine karşı koymak amacıyla birbirlerinin topraklarına asker konuşlandırılmasına izin veren önemli bir savunma anlaşması imzaladı.

Kasım ayından bu yana müzakere edilen Karşılıklı Erişim Anlaşması (RAA), Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara ve Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa ile Filipinli mevkidaşları Gilberto Teodoro ve Enrique Manalo tarafından dün Manila’da sonuçlandırıldı.

Anlaşma, Filipinler’in başkenti Manila’daki başkanlık sarayında düzenlenen bir törenle Teodoro ve Kamikawa tarafından imzalandı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için iki ülkenin de parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Teodoro basına yaptığı açıklamada bu imzanın “kurallara dayalı bir uluslararası düzeni garanti altına almak, Hint-Pasifik’te ve özellikle de bölgemizde barış ve istikrarı sağlamak için ortak çabalarımızda bir başka adım” dedi.

Japonya İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler’i işgal etmişti ancak iki ülke o zamandan beri ekonomik olarak ve son zamanlarda Çin’in gücüne karşı koymak için yakınlaştı.

Tokyo, sahil güvenlik devriye gemileri ve kıyı şeridi için radar gözetleme sistemleri de dahil olmak üzere Filipinler’in ana güvenlik ekipmanı tedarikçilerinden biri.

Filipinler, daha önce Canberra ve Washington ile eşdeğer anlaşmalar imzalamıştı. Önümüzdeki günlerde Fransa ile de yeni bir anlaşma imzalanması planlanıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****