İngiltere eski Başbakanı Liz Truss parlamentodaki sandalyesini kaybetti

İngiltere'nin 'en kısa süre görevde kalan başbakanı' ünvanını elinde bulunduran Liz Truss parlamentodaki sandalyesini kaybetti.

İngiltere’de tahvil piyasasında çöküşe ve sterlinin değer kaybetmesine neden olan eski başbakan Liz Truss, Cuma günü yapılan genel seçimlerde parlamentodaki sandalyesini kaybetti.

Ülke tarihinin en kısa süreli görevde kalan başbakanı unvanını elinde bulunduran Truss, İngiltere’nin doğusundaki South West Norfolk seçim bölgesinde 11.217 oy alırken, İşçi Partisi adayı Terry Jermy 11.847 oy aldı.

Skandallarla dolu Boris Johnson döneminin ardından göreve gelen 48 yaşındaki Truss, finanse edilmemiş vergi indirimlerinin finansal piyasalarda kargaşaya yol açması ve yaşam maliyeti krizinin ortasında olan ev sahipleri için ipotek maliyetlerini artırması nedeniyle yoğun baskılara maruz kalmıştı. Baskılara direnemeyen Truss, göreve gelmesinden 44 gün sonra istifa ettiğini açıklamıştı.

Truss’ın istifası, yerel medya tarafından alay konusu haline getirilmişti. Bulvar gazetesi Daily Star, Truss’ın iktidarda kalma çabasına atıfta bulunmuş, eski başbakanın fotoğrafının yer aldığı bir çerçeve ile bir göbek marulun yerleştirildiği masanın fotoğrafını, “Hangisi daha çok dayanacak?” sorusu eşliğinde paylaşmıştı.

Truss, çok sayıda seçmen nazarında Muhafazakar hükümetin kaosu ve başarısızlıkları ile eş değer hale geldi. Ancak partinin sağ kanadındaki milletvekilleri arasında etkili bir ses olmaya devam ediyor.

İngiltere’de İşçi Partisi, 4 Temmuz genel seçimlerinde çoğunluğu elde ederek 14 yıl sonra iktidar olurken, İşçi Partisi lideri Keir Starmer başbakan olarak Rishi Sunak’ın yerini alacak.

MAGUSA FEST

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi