Guterres: “Kıbrıs’ta statükonun devamı hayal kırıklığını artırıyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu sabah yayımlanan ön raporla ilgili garantör ülkelere de seslendi.

Bugün Kıbrıs

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son İyi Niyet misyonu raporunda, Kıbrıs’ta süregelen statükonun ada genelinde artan bir hayal kırıklığına sebep olduğunu belirtti.

Bu sabah yayımlanan ön raporda, müzakereler için ortak bir başlangıç noktası bulma yolunda yalnızca sınırlı ilerleme kaydedildiği ifade edildi. Kıbrıslılara ve uluslararası topluma, adada barışçıl ve ortak bir geleceğin mümkün olduğuna dair güvence verilmesi gerektiği vurgulandı.

Guterres, “2024 yılı itibarıyla, statükonun devam etmesinden kaynaklanan hayal kırıklığı artıyor ve iki tarafın kabul edilebilir bir ilerleme yolu üzerinde yapıcı bir şekilde çalışması yönünde çağrılar yükseliyor. BM olarak, diyalog sürecinde Kıbrıslıların yanında yer almaya ve onları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Teknik komitelerdeki toplantıların ve tartışmaların yeniden başlaması, Yayıncılık, Suç ve Cezai Konular, Geçişler, Kültür, Çevre ve Sağlık gibi komitelerde gerçekleştirilen faaliyetler ve projelerin onaylanması takdirle karşılandı. Eğitim Teknik Komitesi’nin tekrar toplanmaya başlaması, 2017 ortak raporunda yer alan tavsiyelerin hayata geçirilmesi ve projelerin uygulanması için umut verici bir adım olarak değerlendirildi.

Guterres, kadın ve gençlerin temsilinin artmasının komitelerin çalışmalarına yeni bir ivme kazandırabileceğini ve bu organların daha büyük siyasi tartışmalardan bağımsız tutulması gerektiğini ifade etti. Liderlere ve temsilcilere, AB’nin sağladığı desteğin tüm Kıbrıslıların günlük yaşamlarına fayda sağlayacak şekilde kullanılması ve AB’nin kaynaklarını geleceğe yönelik genişletmesi çağrısında bulundu.

AB’nin desteklediği yenilenebilir güneş enerjisi santrali ve Pedieos/Kanlı Dere nehri yolunun Lefkoşa’nın kuzeyine kadar uzatılması gibi projelerin, iki tarafı birbirine yakınlaştırma ve güven inşa etme açısından önemli potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Guterres, iki lideri ve temsilcilerini güven artırıcı önlemler üzerinde anlaşmaya ve bu önlemleri uygulamaya teşvik etti. Ayrıca, iki toplum arasındaki temas ve işbirliğini artırmaya yönelik sivil toplumla daha fazla etkileşime geçilmesi çağrısını yineledi.

Guterres, Yunanistan ve Türkiye’nin barışçıl komşuluk ilişkilerini geliştirme konusundaki kararlılıklarını övdü ve garantör güçler Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık’ı, Kıbrıs’taki iki lideri diyaloga teşvik etmeye devam etmeleri yönünde çağrıda bulundu. Guterres, “Gerekli siyasi irade, yaratıcılık ve uzlaşma açıklığı ile ilerleme sağlanabilir” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****