Kıbrıs, Euro Bölgesi’ndeki en yüksek enflasyon oranları arasında yer aldı
Eurostat'ın verilerine göre Kıbrıs'ın enflasyon oranı, bir önceki yıla göre %3,1'e yükselerek %2,5 olan Euro Bölgesi ortalamasını aştı.
Bugün Kıbrıs
Son aylarda Kıbrıs’ta enflasyon oranı, hükümetin tüketicilerin üzerindeki yükü hafifletmeye yönelik tedbirlerine rağmen, Euro Bölgesi ortalamasının üzerine çıktı ve bu durum endişeleri artırdı.
Eurostat’ın Haziran ayı verileri, yılın başında gözlemlenen düşüş eğiliminin tersine döndüğünü ortaya koydu. Kıbrıs’ın enflasyon oranı, bir önceki yıla göre %3,1’e yükselerek %2,5 olan Euro Bölgesi ortalamasını aştı.
Güney basınında yer alan haberlere göre bu beklenmedik artış, üç ana konuda sorgulamaları gündeme getirdi. İlk olarak, Kıbrıs artık Euro Bölgesi’nde en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler arasında yer alıyor.
İkinci olarak, bu artış, hükümetin yakın zamanda temel mallar ve elektrik sübvansiyonlarında indirimli veya sıfır KDV’yi içerecek şekilde genişlettiği tedbirlerin etkinliğini sorgulattı.
Son olarak, veriler Avrupa Merkez Bankası için önemli bir gösterge olan çekirdek enflasyonda beklenen düşüş konusunda şüphe uyandırdı.
2024 yılının başından Nisan ayına kadar gözlemlenen düşüş eğilimi, Mayıs ve Haziran aylarında yerini fiyat artışlarına bıraktı. Bu döneme kadar Kıbrıs’ın enflasyon oranı Euro Bölgesi ortalamasının altındaydı.
Avrupa İstatistik Ofisi verileri, birçok Euro Bölgesi üyesinin yüksek enflasyon yaşadığını gösterdi. Belçika %5 ile en yüksek enflasyon oranına sahipken, onu İspanya (%3,5), Hırvatistan ve Hollanda (%3,4), Avusturya (%3,2) ve Kıbrıs (%3,1) izledi.
Öte yandan, Slovenya (%1,6), Litvanya (%1), İtalya (%0,9) ve Finlandiya (%0,6) gibi ülkeler daha düşük enflasyon oranları bildirdi.
Avrupa genelinde, gıda ve enerji gibi değişken kalemler hariç çekirdek enflasyon Haziran ayında %2,9 seviyesinde kalarak piyasanın hafif düşüş beklentilerini boşa çıkardı.
Kıbrıs hükümeti buna yanıt olarak, elektrik tüketim ücretleri üzerindeki kademeli sübvansiyonu ve temel gıda maddelerindeki indirimli veya sıfır KDV oranını Eylül ayına kadar uzattı.
Ancak, olağanüstü yüksek yaz sıcaklıkları yerel tarımsal üretimi etkileyerek meyve ve sebze fiyatlarını artırdı ve artan turizm talebi de enflasyonun daha da yükselmesine neden oldu.